Abazović - Hofreiter: U Bundestagu dobili izuzetnog partnera, bez vladavine prava nema ulaska u EU
Abazović - Hofreiter

Abazović - Hofreiter: U Bundestagu dobili izuzetnog partnera, bez vladavine prava nema ulaska u EU

Poslanici Bundestaga većinski podržavju proširenje EU i žele Crnu Goru unutar zajednice modernih evropskih država, ali ne žele da ponove greške kao sa nekim članicama koje su u Uniju stigle nespremne, ocijenjeno je na sastanku predsjednika pokreta URA Dritana Abazovića i šefa poslaničke grupe Zelenih u njemačkom parlamentu Antona Hofreitera.

Sastanak između Abazovića i Hofreitera uslijedio je tokom boravka lidera URA na 29. kongresu zelenih partija Evrope “European Greens” (EG), koji se održava u Beču, navode iz Građanskog pokreta URA.

“Lider URA je razgovor sa Hofreiterom iskoristio za priču o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, a njemački poslanik je iskazao spremnost da u okviru svojih mogućnosti pruži pomoć vezanu za najveće izazove sa kojima se Crna Gora suočava”, saopštili su iz pokreta URA.

Kažu da je u toku razgovora istaknuto da vadavina prava u Crnoj Gori mora da zaživi i da bez toga nema suštinskog napretka zemlje u evropskim integracijama.

“Klub Zelenih u Bundestagu svjestan je kakav je karater režima u Crnoj Gori  i spreman je da podrži inicijative koje unapređuju državnu politiku i mjenjaju postojeće stanje. Tokom susreta naročito je potenciran problem nedovoljnog demokratskog progresa, koji govori u prilog zarobljenoj državi i velikom uplivu korupcije u politički sistem”, izjavio je Abazović nakon susreta sa njemačkim kolegom Hofreiterom a prenose iz Građanskog pokreta URA.

Zeleni su po posljednjim istraživanjima, pojedinačno najjača stranka u Njemačkoj sa podrškom od 22% koja je tako uspjela da prestigne i CDU koji vodi kancelarka Angela Merkel, navode u URI i ističu zadovoljstvo zbog sve tješnje saradnje njihove partije i Zelenih.

“Razgovor sa kolegom Hofreiterom bio je produktivan. Povezao nas je sa svojim timom sa kojim bi URA trebala u narednom periodu razvijati dublju saradnju. Vjerujem da smo dobili izuzetnog partnera u Bundestagu”, istakao je Abazović a prenose iz Građanskog pokreta URA.

Iz ove partije navode i da je na sastanku bilo riječi o gorućim pitanjima vezanim za ekologiju, sa nagalskom na pitanje devastacije Tare, ulcinjaske Solane i istraživanja nafte na crnogorskom primorju.

“Govorilo se još i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balakana, ali i o jačanju ideja zelenih stranka u ovom djelu Evrope”, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

“Susretu Abazovića i Hofreitera prisustvovala je i Jamila Shaefer , sekretarka kluba Zelenih u Bundestagu, koja je zadužena za  međunarodnu saradnju”, stoji na kraju saopštenja.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.