Ukrajina uvodi ratno stanje, Rusija zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN
Foto: Screenshot

Incident sa brodovima

Ukrajina uvodi ratno stanje, Rusija zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je večeras, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru.

On je dodao da bi ukrajinska Vrhovna Rada u ponedjeljak trebalo da odluči o toj mjeri, kojom bi se ograničile građanske slobode, državnim institucijama dati veća ovlašćenja, navodi Rojters,prenosi Tanjug.

Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz.

Ruska strana je upotrijebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbjednosti. 

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su.25, prenijeli su ruski mediji.

Taj incident odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obije države polažu pravo, navodi Rojters.

Rusija je zatražila vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamjenik ruskog ambasadora pri toj svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski. Održavanje sjednice predviđeno je za 11 sati po njujorškom vremenu, prenio je TASS.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.