Švajcarci na referendumu nisu podržali zaštitu kravljih rogova
Foto: Rojters

Švajcarci na referendumu nisu podržali zaštitu kravljih rogova

Prema preliminarnim rezultatima, birači u Švajcarskoj odbili su inicijativu o zaštiti kravljih rogova, prenosi Anadolija.

U Švajcarskoj je danas održan referendum na kojem su se građani izjašnjavali da li država treba davati posticaje stočarima i farmerima koji kravama ne sijeku rogove.

Švajcarska televizija SRF objavila je preliminarne rezultate referenduma prema kojima je 53 posto birača glasalo protiv inicijative.

Sječa rogova je česta praksa na farmama kako bi se izbjegle povrede životinja pri hranjenju i u njihovoj borbi.

Švajcarska vlada se protivila ideji zaštite kravljih rogova, a stočarska udruženja bila su neutralna i nisu dali nikakvu preporuku biračima uoči referenduma.

Referendum je organizovan nakon medijskih istupa stočara Armina Kapola koji tvrdi da razgovara sa svojim kravama i da su mu se žalile zbog okrutnog rezanja rogova.

Kapol je u kampanji isticao kako u kravljim rogovima ima znatno više krvi i nervnih završetaka nego je to slučaj s psećim repom koji je zabranjeno dirati.

Najviše simaptizera pridobio je argumentom da se na većini marketinških promocija Švajcarske i njenih proizvoda koristi fotografija krave s rogovima, ne onih unakaženih.

Iako je Kapolova inicijativa na referendumu dobila nedovoljnih 47 posto glasova birača, on je uspio nametnuti raspravu o stanju u stočarstvu na nacionalnom nivou.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.