Brnabić, Dačić, Stefanović, Vulin, nepoželjni na Kosovu: Ako dođu uhapsiće ih
Ilustracija

Spisak sačinjen prije odluke u Interpolu da ne primi Kosovo

Brnabić, Dačić, Stefanović, Vulin, nepoželjni na Kosovu: Ako dođu uhapsiće ih

I prije nego što su uvođenjem taksi faktički zabranili ulazak robe iz centralne Srbije na teritoriju Kosmeta, prištinske vlasti su 1. novembra donijele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, kako bi došli na Kosovo i Metohiju, saznaju "Novosti".

Spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene, ukoliko dođu na neki od administrativnih prelaza.

Na spisku u koje su "Novosti" imale uvid su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi i vrha srpskog parlamenta, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

Na ovoj "crnoj listi" iz kabineta Brnabićeve su: Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin.

Nepoželjni predstavnici iz Skupštine - predsjednica Maja Gojković i potpredsjednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsjednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsjednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara...

Ovim potezom, posle CEFTA sporazuma, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posjete i koji se primjenjuje od 2014. godine. Po njemu je za planiranu posjetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavijestiti Prištinu. Po utvrđenoj proceduri, to obavještenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je posjeta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unaprijed.

S obzirom na to da je spisak nepoželjnih "posjetilaca" KiM sačinjen prije odluke u Interpolu da ne primi  Kosovo u svoje redove, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima, pišu Novosti.

Novosti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.