Popović: Zaduženje svakog građanina samo po osnovu javnog duga 5.000 eura
Sa konferencije

Popović: Zaduženje svakog građanina samo po osnovu javnog duga 5.000 eura

Zdenka Popović, potpredsjednica i poslanica Demokratske Crne Gore saopštila je danas da je nesporna činjenica da je crnogorska privreda na koljenima, a ekonomija najvećim dijelom orjentisana na turizam, trgovinu i uslužne djelatnosti.

Kako je kazala u poslednje dvije godine, kao što je to obećano, umjesto dinamičnog ekonomskog razvoja imamo pogoršanje svih makroekonomskih pokazatelja: povećanje spoljno trgovinskog deficita, povećanje javnog duga, stope nezaposlenosti, posebno mladih visokoškolaca, povećanje sive ekonomije, problemi oko naplate poreskog duga se samo usložnjavaju, a evidentna je velika poreska nedisciplina.

"Sve ovo prati ogromna nelikvidnost privrede, smanjena privredna aktivnost i tržište koje nije konkurentno”, kazale je na konferenciji Popović.

Kako je saopštila, frapantan je podatak da je 2017. godine spoljno-trgovinski deficit iznosio 1,93 milijarde eura, uvoz robe je dostigao rekordnih 2,3 milijarde eura, a izvoz svega 371,5 miliona eura, što je pored deficita platnog bilansa najveći problem crnogorske ekonomije.

,,Ovi deficiti se evidentno pokrivaju kreditima i stranim direktnim investicijama, odnosno prodajom zemljišta, proizvodnih i turističkih kapaciteta. Na ovaj način strani investitori će postati gospodari naših života. Dakle, pokrivenost uvoza izvozom u 2017. godini je iznosila 16,1% i najniža je u regionu. Podsjećam, Slovenija ima suficit u spoljno-trgovinskoj razmjeni, u Srbiji je pokrivenost uvoza izvozom 78% sa tendencijom rasta, u Makedoniji 71,2%, u Hrvatskoj 62,3%, u Bosni i Hercegovini 58%. Ovi podaci jasno potvrđuju tezu da se zadužujemo radi pokrića robnog deficita”,  navela jePopović.

Pored toga, ona je istakla da je BDP u 2017. godini veći u odnosu na 2016. godinu za nekih 345 miliona eura i iznosi 4,299 milijardi eura, ali da to ne znači i da je poraslo društveno blagostanje.

,,Građani ne osjećaju taj rast jer ne potiče iz realne ekonomije. Kakav je to rast koji nije doveo do povećanja novi radnih mjesta? U Albaniji je privredni rast od 3,5% doveo do porasta stope zaposlenosti od 7,6%, a u Srbiji od 2,4%. U Crnoj Gori je po podacima ZZZ u oktobru 2018. godine registrovano 41,3 hiljade nezaposlenih, odnosno stopa nezaposlenosti je 18,42% ili 1,8% veća nego u istom periodu prošle godine. Poseban problem je što 188.000 zaposlenih ne može da podnese teret penzionih i socijalnih davanja ni na kratki rok, a ne dugoročno”, rekla je Popović.

,,Ako se svemu ovome doda činjenica da je javni dug, na dan 30.09.2018. godine, dostigao iznos od 3,1 milijardu eura, a da je zaduženje svakog građanina samo po osnovu javnog duga 5.000 eura, onda je jasno kakvu ekonomsku politiku vodi Vlada Crne Gore”, izjavila je Popović.

Na kraju, pomenula je da je stopa inflacije u ovom periodu duplo brže rasla u odnosu na rast zarada.

"Samo u periodu januar-oktobar stopa rasta potrošačkih cijena je za 2,8% bila veća u odnosu na isti period 2017.godine. U poslednjih 6 godina inflacija je porasla 9,3% a rast zarada je iznosio 4,72%. Ovo znači da je rast zarada bio duplo sporiji od rasta inflacije, a kupovna moć građana je opala za 4,85%.", saopštila je poslanica Demokrata.

Tvrdi da se manipuliše ekonomskim pokazateljima.

"Rast i razvoj ekonomije, onako kako to saopštavaju predstavnici Vlade Crne Gore, imamo samo u glavama tvoraca neoliberalnog ekonomskog koncepta. Građani ne osjećaju taj rast i razvoj, već sve teže žive, a ovi makroekonomski pokazatelji koje sam prezentovala to jasno potvrđuju”, zaključila je poslanica Popović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.