Ženama najčešće stradaju  laktovi i koljena, kod muškaraca kukovi i leđa
ilustracija

Čuvajte zglobove

Ženama najčešće stradaju laktovi i koljena, kod muškaraca kukovi i leđa

Oko 21 milion odraslih osoba ima osteoartritis odnosno bolne zglobove, koji mogu dovesti do toga da ne možete da se krećete. Najčešće se javlja u starijem životnom dobu, ali mogu da pogode bilo koga.

Kod žena se osteoartritis javlja najčešće posle pedesete godine života, a kod muškaraca posle 45. Takođe, jačina i područje bola je različito. Kod žena se bolovi najčešće razvijaju u laktu i koljenima, a kod muškaraca u kukovima i leđima. 

Ali samo zbog toga što je stanje često, ne znači da je neizbježno, da ga ne možete spriječiti ili uraditi nešto da ga kontrolišete. 

Postoji nekoliko vrsta zglobova, oni se anatomski razlikuju, ali imaju sličnu funkciju, da povezuju jednu kost s drugom i daju čovjeku sposobnost da se savija i kreće. 

U zglobovima se nalaze ligamenti i hrskavica. Oni su zaduženi da smanjuju trenje kosti o kost prilikom kretanja zglobova. Oseoartritis se javlja kada tijelo počne da gubi to tkivo, a mnogo je faktora koji utiču na taj gubitak. 

Starenje: Prvi je faktor starenje. Hrskavica se stanjuje kako starimo. S vremenom može da postane raspucala, a pojavljuje se i erozija. 

Ranije povrede: Faktor koji ubrzava eroziju mogu biti povrede iz mladosti, ali i kod osoba koje nisu imale nikakvih povreda javlja se erozija. 

Upale: Manje povrede utiču na biohemiju vaših zglobova, jer se za vrijeme upala otpuštaju hemikalije koje su destruktivne za hrskavicu. 

Gubitak mišićne mase: Kako osobe stare prirodno gube mišićnu masu, ako ne vježbate da je očuvate, umjesto mišića zglobovi će na sebe preuzimati težinu svakodnevnog života i to vodi do veće štete na njima. 

Gojaznost: Što veću težinu zglobovi moraju da nose to će brže da propadaju. Ovo je posebno tačno za koljena. 

Problem je u tome što hrskavicu koja je izgubljena ne možete da vratite, možete samo na vrijeme da reagujete i spriječite dalje izlizivanje i smanjite bol ukoliko on već postoji. 

Savjeti 

Za početak se vratite na zdravu težinu. To je najvažnije da biste očuvali svoje zglobove. 

Potražite vježbe koje će ciljano ojačati mišiće oko bolnih zglobova. Manje kretanja znači više ukočenosti u zglobovima, pa ustanite i krećite se. 

Prepoznajte svoja ograničenja. Neke aktivnosti su jednostavno prenaporne za vaše zglobove pa se nemojte ustručavati da zatražite pomoć. 

Pravilan izbor hrane u svakom slučaju je koristan. 

Držanje treba da bude uspravno. Pogrbljivanje nije dobro ni za vaše zglobove. Dobro držanje olakšava posao mišićima i zglobovima. 

Uvijek nosite štitnike kada se bavite aktivnostima visokog rizika. Može da se desi da zbog jednog kamenčića dok vozite rolere osigurate bol u koljenima za cio život.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.