Ovo je grad koji neće vidjeti Sunce do sljedeće godine

Narednih 65 dana

Ovo je grad koji neće vidjeti Sunce do sljedeće godine

Polarna noć počela je u najsjevernijem mjestu u SAD, gradu Utkiagvik na Aljasci, koji se nekada zvao Barou.

Utkiagvik je video svjetlost na 64 minuta u nedjelju i neće vidjeti Sunce sve do 23. januara sljedeće godine, u 13:04 časova.

Grad ima oko 4.000 stanovnika i nalazi se na oko 514 kilometara od Arktičkog kruga.

Pojedini stanovnici okupili su se da "proslave" konačni zalazak sunca 2018. godine gledajući film "30 dana noći", djelo koje prikazuje Barou, kako se tada zvao, prepun vampira tokom polarne noći.

Rekli su da im je oblačnost onemogućila da vide pravi zalazak Sunca, ali to nije umanjilo njihov duh da obilježe ovaj događaj.

Polarna noć počinje na Sjevernom polu tokom jesenje ravnodnevnice i širi se na jug do Arktičkog kruga sve do zimske kratkodnevnice, kada počinje da se povlači.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.