Bolnice na sjeveru tokom dana bez grijanja zbog štednje, pacijentima hladno
Ilustracija

Prilagođavaju se spoljnoj temperaturi i vremenskim prilikama

Bolnice na sjeveru tokom dana bez grijanja zbog štednje, pacijentima hladno

Pacijenti u bolnicama u Bijelom Polju i Beranama tokom dana nemaju grijanje koje zaposleni isključuju zbog navodno toplog vremena, iako je prethodnih dana temperatura vazduha na sjeveru znatno niža, a u pojedinim gradovima padao je i snijeg, što dodatno otežava liječenje u tim zdravstvenim ustanovama, tvrde sagovornici „Dana”.

Bjelopoljka čija majka je hopitalizovana u lokalnoj bolnici ispričala je da ona tokom čitavog dana boravi u hladnoj sobi i da zaposleni uključuju grijanje samo ujutru i uveče, u kratkom vremenskom intervalu, ne mareći što je zagrijana prostorija najpotrebnija upravo hospitalizovanima.

“Moja majka ima jaku infekciju noge, na odjeljenju je. Ima temperaturu i hladno joj je, a u bolnici grijanje uključuju samo malo ujutru i uveče. Tokom dana uopšte nemaju grijanja. Nezabilježeno je da dok napolju ipada snijeg pacijenti u bolničkim posteljama nemaju grijanja. Kuda ide ova država? Hoćemo u Evropsku uniju, dok se bolesni i nemoćni smrzavaju. Nadam se da će neko reagovati i da će pacijenti imati grijanje tokom cijelog dana”, navodi ona.

Šef ekonomsko-tehničke službe u Opštoj bolnici Berane Ibrahim Hasković kazao je za „Dan” da ne postoji problem sa grijanjem, već se ustanova grije po režimu grejne sezone koja je počela 15. oktobra, a završava se 15. aprila naredne godine. On navodi da se prilagođavaju spoljnoj temperaturi i vremenskim prilikama. Gorivo za grijanje se nabavlja na osnovu centralizovane nabavke za sve zdravstvene ustanove, koju sprovodi Fond za zdravstvo i na osnovu opredijeljenih sredstava od strane istog.

“Kao što smo već naveli u prethodnim odgovorima, grijanje se odvija redovno i pacijenti nijesu ugroženi. U slučaju vanrednih situacija i ekstremno niskih temperatura koristimo pomoćna grejna tijela”, rekao je Hasković.

Direktorica bjelopljske bolnice Biserka Bulatović kazala je da i te kako imaju senzibiliteta prema pacijentima koji leže, porodiljama i bebama, zbog čega zagrijavaju prostorije.

“Snijeg je padao samo u nedjelju ujutru i moguće da je bila niža temperatura, ali vodimo računa o zagrijavanju”, rekla je Bulatović.

Direktor Opšte bolnice u Beranama Budimir Dabetić kazao je da preko dana, u periodu od 12 do 14 časova, isključuju grijanje radi ušteda i jer je to najtopliji dio dana.

“Grijanje ne mora da bude 24 sata, iako imamo dovoljne količine goriva koje smo na vrijeme nabavili. Nemamo nikakvih problema sa grijanjem i pacijenti su zadovoljni. Nabavimo oko 40 kubika goriva i to je dovoljno za nesmetano grijanje u narednom periodu”, kazao je Dabetić.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić istakao je da je ugovor o isporuci lož ulja za potrebe javnih zdravstvenih ustanova Crne Gore nakon sprovedenog postupka javne nabavke zaključen 11. januara i važi godinu dana od dana zaključenja.

“Na osnovu ovog ugovora vrši se redovno snabdijevanje lož uljem JZU Crne Gore u potrebnim količinama. Nemaju potrebe za uštedama što se tiče raspoloživog lož ulja, ali pretpostavljam da se radi o nastojanju ustanove o racionalnoj upotrebi energenata”, kaže Čirgić.

Direktor rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač rekao je da su se tokom ljeta spremili za sezonu grijanja i da sistem aktiviraju onda kada to zahtijeva spoljašnja temperatura.

“Do Nove godine imamo goriva za grijanje, onoliko koliko može da stane u rezervoar. Nakon toga ćemo nabaviti nove količine. Ujutru i uveče obavezno jače zagrijavamo prostorije, jer je hladnije i pacijenti imaju sve uslove za liječenje”, navodi Kalač.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.