Otkriven identitet Rusa umiješanog u pokušaj državnog udara: Popov je agent GRU-a?
Vladimir Popov

Otkriven identitet Rusa umiješanog u pokušaj državnog udara: Popov je agent GRU-a?

Osoba koju Interpol potražuje pod imenom Vladimir Popov, a koja je bila uključena u slučaju za pokušaj terorizma u Crnoj Gori 2016, zapravo je agent GRU Vladimir Nikolajevič Moisejev, pokazala je zajednička istraga između istraživačke grupe Belingketa (Bellingcat) i ruskog portala Insajder.

U procesu za pokušaj terorizma, koji je u toku pred Višim sudom u Podgorici, dva pripadnika GRU-a optužena su za organizovanje puča u oktobru 2016, na dan održavanja Parlamentarnih izbora. Njihov navodni cilj bila je smjena vlasti, odnosno spriječavanje ulaska Crne Gore u NATO.

Belingket i Insajder su ranije objavili da je jedan od njih dvojice Eduard Šišmakov, a danas su naveli da je pravo ime drugog osumnjičenog Vladimir Nikolajevič Mojsejev. On je do sada bio poznat pod lažnim imenom Vladimir Popov.

ShishmakovandPopov

Šišmakov i Popov

Uz njih dvojicu, za pokušaj terorizma je optuženo i više državljana Srbije i dio rukovodstva Demokratskog fronta. Ruskim državljanima se sudi u odsustvu.

Kako se navodi u istraživačkom tekstu, ime prvog agenta GRU-a, Eduarda Šišmakova, već je poznato, a i interne istrage Belingketa i Insajdera pokazuju da je to zaista njegovo pravo ime i prezime.

Međutim, ono što nije do sada bilo poznato je pravi identitet Vladimira Popova. Za tim imenom su raspisane potjernice.

Moisejev, pukovnik ruske vojne obavještajne službe, rođen je 29.06.1980. istog datuma kao i izmišljeni "Popov", prenosi bellingcat.com.

Montenegro1

Nalazi Bellingketa u slučaju Popov (Moisjejev) pokazuju važne i zanimljive detalje GRU-ovog, kako ga nazivaju, modusa operandi u tajnim operacijama.

''Kao i u našim prethodnim rezultatima istraživanja, na primjer u slučaju Skripalj, i u ovom slučaju naši nalazi apsolutno su suprotni od onoga što tvrdi Kremlj da je 'Popov' nevini ruski turista koji je nepravedno optužen od neprijateljski nastrojene vlade'', navodi se u tekstu.

Kako prenosi ruski sajt Insajder Vladimir Nikolajevič Moisejev rođen je u malom zapadno-sibirskom selu Pivkino u Kurganskoj regiji na Uralu, nedaleko od Čeljabinska.

Pohađao je lokalnu seosku školu prije nego što je prešao u Tjumen, oko 200 km sjeverno od Pivkina, na služenje vojnog roka.

Odmah nakon ili tokom vojne službe, Moisejev se upisao u Tjumenski institut vojnog inžinjeringa, napredni program koji razvija vojne inženjere specijalizovane za sve - od enkripcije radio-signala do daljinske eksplozije bombe.

Završio je studije sa činom poručnika.

Tokom studija ili kasnije, istraživači nijesu znali u kom momentu tačno, Moisejeva regrutuje GRU.

Njegova posljednja javna adresa do koje su istraživači mogli doći je Tumenski vojni zavod 2005.

Nakon tog perioda preselio se u Moskvu kako bi služio u vazdušnoj jedinici GRU, poznatoj kao vojna jedinica broj 48427.

Od 2009. Moisejevu je dodijeljen novi identitet pod imenom Vladimir Popov.

Kao i njegove kolege iz GRU-a, sumnja se da i Moisejev postoji u ruskim bazama podataka sa dva paralelna identiteta, kao i Vladimir Moisejev i Vladimir Popov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.