Na današnji dan 22. novembar, ubijen Džon Kenedi
Džon Ficdžerald Kenedi

Atentat na njega se često smatra definišućim momentom američke istorije 1960ih

Na današnji dan 22. novembar, ubijen Džon Kenedi

Na današnji dan 1963. godine u Dalasu, u Teksasu, ubijen je predsjednik SAD-a, Džon Ficdžerald Kenedi. Za izvršenje atentata osumnjičen je Li Harvi Osvald, kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi.

Kenedi je bio 35. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država od 1961. do 1963. godine kao član Demokratske stranke. On je bio najmlađi predsjednik i prvi katolik na tom mjestu.

Atentat na njega, 22. novembra 1963. godine se često smatra definišućim momentom američke istorije 1960ih. Zvanična verzija je da ga je ubio bivši marinac Li Harvi Osvald u Dalasu, prilikom zvanične političke posjete Teksasu, mada postoje sumnje da se radi o zavjeri.

Kao što je već rečeno, ni više od pola vijeka poslije ubistva legendarnog američkog predsjednika priča o atentatu nije kompletna, jer mnogi vladini dokumenti još su pod oznakom strogo povjerljivo, ili su skriveni.

Procjenjuje se da postoji čak 1.171 neobjavljen dokument u vezi sa 22. novembrom 1963. godine, dok Centar za efikasnu vladu tvrdi da postoji više od milion zapisa CIA u vezi sa ubistvom koji nikada nisu dospjeli u javnost.

Zakon koji je potpisao predsjednik Džordž Buš 1992. godine nalaže da svi preostali dokumenti o Kenedijevom ubistvu budu objavljeni do 26. oktobra 2017. godine.

National Geographic Srbija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.