Zbog čega se znoje dlanovi? Kako riješiti problem?
Foto: Profimedia, Ilustracija

Zbog čega se znoje dlanovi? Kako riješiti problem?

Stojite ispred sobe za sastanke pred važnu prezentaciju koju treba da izložite pred šefom i kolegama, nervozni ste i dlanovi vam se znoje. Poznata situacija, zar ne?

Stručnjaci kažu da je to normalna reakcija na stresnu situaciju. 

Zbog čega se ruke znoje

Osnovna svrha znojenja je da smanji tjelesnu temperaturu, što objašnjava znojenje kada trčimo ili vježbamo.

"Takođe, znojimo se i kada se tijelo bori i želi da pobjegne iz stresne situacije", rekla je Daria Long Gilespe sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tenesiju.

Dermatolog Merlian Pol-Rodrigez smatra da se znojenje može stimulisati nervnim sistemom i da pomaže u stresnim situacijama.

Znojavi dlanovi su zapravo emocionalni odgovor na određenu stresnu situaciju i mogu biti uzrokovani osjećanjima kao što su strah ili anksioznost.

"Znojenje je pod kontrolom hipotalamusa, područja u mozgu koje reguliše mnoge funkcije, uključujući tjelesnu temperaturu i krvni pritisak, koji prima lažne signale da je tijelo pregrijano pa se uključuje znojenje kao metoda hlađenja tijela", objasnila je. 

Adam Splaver, kardiolog u Južnoj Floridi, ističe i da određena hrana poput pikantnih jela, pušenje i prekomerno konzumiranje kofeina može da bude katalizator za znojave ruke.

Kako riješiti problem

"Emocionalni stres koji je obično uzrok znojavih dlanova teško da možete kontrolisati", kaže doktor. 

Ako znate da će vam dan biti stresan, vježbajte duboko disanje.

Jednostavno, duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim izdahnite i to će pomoći da se riješite misli koje vas muče.

Pokušajte da stavite malo antiperspiranta na svoje ruke pred spavanje jer je najbolje noću da se primijeni, koža bolje upija sastojke. 

U torbicu ili aktovku ubacite jedan prašak za pecivo i nanesite ga na dlanove prije stresne situacije. On će pomoći da se apsorbuje vlažnost dlanova, savjetuju ljekari.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.