Herceg Novi: Hoteli pretpjeli velike štete u poplavama, uništene posteljine, oprema, uređaji, mašine
Foto: Radio Jadran

Komisija za procjenu tek treba da dođe

Herceg Novi: Hoteli pretpjeli velike štete u poplavama, uništene posteljine, oprema, uređaji, mašine

U velikom naletu padavina i vjetra nevolje su zadesile i pojedine herecegnovske hotelijere. Teško je pogođen ACD u Meljinama, gdje je pričinjena velika materijalna šteta, a komisija za procjenu tek treba da dođe, kazao je za Radio Jadran direktor, Miro Đurković.

Prema njegovim riječima, voda je prodrla u tehničke prostorije, gdje se nalazi najskupocjenija i najsofisticiranija oprema, poput velikih bojlera, kotlova, elektronike i vešraja.

"Samo je vrijednost vešeraja 80 hiljada, a bio je potpuno pod vodom u visni od 2 metra. U garaži i tehničkim prostorijama bila je oko 1.90, što znaći da su svi uređaji, mašine i tehnika poplavljeni. Poplavio je i konferencijski centar sa opremom. Tu je voda bila oko metar i po, što je, takođe, velika šteta", navodi Đurković.

Đurković je kazao da su u hotelu već angažvene sve ekipe koje su montirale opremu, jer je sve uništeno u poplavi i moraće da se mijenja. Odvezena su samo danas 3 kamiona, odnosno oko 15 tona posteljine, robe, tepiha uskladištenih u magacinskim prostorima i vešeraju, jer je sve bilo prekriveno blatom.

U hotelu su već počeli saniranje štete i angažovano je 15 radnika. Đurković procjenjuje da je u hotelu bilo oko 600 kubika vode.

lighthousepoplava

"Voda koja se stvorila na sporednoj ulici, prema ordinaciji Stojovića, gdje su kontejneri, napravila je bazen dubine skoro 2 metra. Ta voda nije imala gdje da otiče, jer ovdje je samo jedan mali šaht, za odvod sve te vode, a drugi je zapušen. Ukazivali smo predsjedniku Opštine i svima da će biti problema, jer i kad je mala kiša stvori se pola metra vode, pa ni auta tuda ne mogu da prođu", objašnjava Đurković.

Čak i taj otvoreni šaht tokom poplave zatvorio je nanos otpada. U hotelu je isključena struja na dva dana. Otkazane su posjete nekih grupa, ali neki gosti su ostali.

I Hotel Lajthaus u Igalu zbog konfiguracije terena gotovo svake godine ima problem sa poplavama, pa je menadžment praktično uigran kada dođe do takvih situacija.

Kako je kazao menadžer, Željko Vlaović osoblje je reagovalo i spasena je oprema, ali stradali su vešeraj, kuhinja i magacinski prostor, cjelokupni restoran i prostorije Fakulteta za pomorstvo.

Hoteli Park, Delfin u Bijeloj i Play u Igalu prošli bez posljedica

Bez posljedica prošli su hoteli kompanije Carine, Park i Delfin, kao i hotel Plej.

Kako je kazao drektor Carina, Čedo Popović iako je pala ogromna količina vode, jedan od razloga za štetu je i ljudski faktor, odnosno nemar i neažurnost.

U hotelu Park smješteno je nekoliko porodica koje su u poplavama ostale bez krova nad glavom.

Prema riječima direktora Sportskog centra Igalo, u čijem okviru posluje i hotel Plej, Radovana Ralevića na hotelu su prije zimske sezone urađene pripreme za ovakve situacije.

Iako je u njemu bio planiran prihvat porodica kojima su domovi stradali tokom nevremena, niko nije zatražio smještaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.