U Skupštini o Podgoričkoj skupštini 29. novembra?

U Skupštini o Podgoričkoj skupštini 29. novembra?

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o predlogu rezolucije o Podgoričkoj skupštini koju je podnijela vladajuća koalicija biće održana najvjerovatnije 29. novembra, saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede iz poslaničkog kluba DPS-a je saopštio da postoji dogovor da ta sjednica bude održana tog dana, ali da će konačnu odluku donijeti Kolegijum predsjednika parlamenta.

Rezoluciju povodom 100-godišnjice Podgoričke skupštine potpisala su 42 poslanika vladajuće većine, a predata je u skupštinsku proceduru sredinom prošle sedmice

Autor Rezolucije je poslanički klub Demokratske partije socijalista. U prijedlogu se navodi da je u periodu prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine i da Podgorička skupština, održana 24-29. novembra 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore - precizira se u dokumentu.

Navodi se da je "nelegalnost Podgoričke skupštine, odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odluka".

"Podgorička skupština je bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori. Nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine riješeno je da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobjedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS, što je, protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila", navodi se u prijedlogu.

Dodaje se da je nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš.

U Rezoluciji se podsjeća i da su odluke Podgoričke skupštine faktički poništene kroz Narodnooslobodilačku borbu 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom 21. maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Crne Gore od 3. juna 2006. godine.

Demokratski front je napisao svoju rezoluciju o Podgoričkoj skupštini i taj dokument bi trebalo da bude objelodanjen u narednih nekoliko dana.

"Rezolucija je napisana, ostalo je još jedno završno čitanje. Očekujem da bi mogla biti objelodanjena u narednih par dana", saopštio je izvor Pobjede.

Prema nezvaničnim saznanjima podgoričkog lista, u dokumentu će biti osuđena ,,kapitulacija Crne Gore iz 1916.“ i pozdravljeno "ujedinjenje u jednu državu 1918. godine".

O navodnoj kapitulaciji Crne Gore iz 1916. godine nedavno je govorio i mitropolit Amfilohije.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.