Spašavala Jevreje tokom holokausta: U 110. godini preminula najstarija kaluđerica na svijetu
Cecylia Roszak

Spašavala Jevreje tokom holokausta: U 110. godini preminula najstarija kaluđerica na svijetu

Poljski crkveni zvaničnici objavili su da je 110-godišnja žena, za koju se vjeruje da je bila najstarija kaluđerica na svijeta i koja je spašavala Jevreje tokom holokausta, preminula.

Otac Pavel Ritel-Andrianik, portparol Poljske rimokatoličke crkve, u četvrtak je potvrdio je da je sestra Sesilija Rozak preminula prošle sedmice u Dominikanskom samostanu u Krakovu.

On ju je opisao kao “vjerovatno najstariju kaluđericu na svijetu“ i kao nekoga ko je imao običaj reći: “Život je tako kratak i tako brzo prolazi.“

Roszak, koja je rođena 25. marta 1908. godine, u 21. godini došla je u manastir.

Tokom njemačke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu, bila je jedna od nekoliko monahinja koje su osnovale novi samostan u litvanskom Villniusu, gdje su skrivali Jevreje koji su uspjeli pobjeći iz geta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.