Foto:Anadolija

"Turski tok" ide kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku

Ruska kompanija "Gasprom“ donijela je odluku da gasovod "Turski tok“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku.

Takođe, počele su sve pripremne procedure u tim zemljama, piše ruski list "Komersant“.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku "plavog energenta“ preko Ukrajine, prenosi Sputnjik.


"Komersant“ ukazuje da je ovo takoreći "Južni tok“ koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD. 

Kako se ocjenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi jer "Gasprom“ u potpunosti poštuje zakone Evropske unije. 

5bf2d41581604bf5bb8003bc0a0a0a672018111923349968339150724WebpreviewOrg

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi ovom gasovodu, kako ocjenjuje "Komersant“, još uvijek nije najjasnije kako će to izgledati. 

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili pak da zamijeni azerbejdžanski gas na ruski nakon bude završena izgradnja gasovoda "TAP“, što je takođe planirano za 2020. godinu, prenosi Sputnik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.