EU: Na sastanku Mej-Junker ostvaren napredak,Mej: Nisu otklonjeni svi problemi s EU
Tereza Mej i Žan Klod Junker, foto:AA

EU: Na sastanku Mej-Junker ostvaren napredak,Mej: Nisu otklonjeni svi problemi s EU

Britanska premijerka Tereza Mej i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ostvarili su dobar napredak na sastanku posvećenom sporazumu o Bregzitu ali se posao nastavlja, saopštili su sinoć izvori bliski EU.

Sastanak koji je trajao oko dva sata održan je Briselu četiri dana prije vanrednog samita lidera EU posvećenog sporazumu o Bregzitu, koji stupa na snagu 29. marta 2019. godine. 

 Britanska premijerka kazala je da još nisu otklonjeni svi problemi i nedoumice između dvije strane.

"U subotu se vraćam radi daljih sastanaka, a jedan će ponovo biti i s predsjednikom Junkerom, kako bismo razgovarali o načinu koji će nas na najsigurniji način dovesti do završetka tog procesa koji je u interesu svih naših ljudi", kazala je Mej novinarima, prenosi AA.

Istakla je da je sastanak bio vrlo koristan i konstruktivan, dodajući kako ipak još uvijek postoje određena pitanja o kojima se mora postići dogovor.

"Još imamo nekih pitanja o kojima smo večeras razgovarali. Našim pregovaračima smo dali smjernice kako će riješiti ta pitanja, zahvaljujući čemu je postignut napredak. Mislim da smo im dali dosta smjernica kako bi mogli riješiti te probleme", rekla je Mej.

EU i britanska premijerka još treba da se dogovore o "političkoj deklaraciji" koja će biti osnova za buduće odnose dvije strane.

Agencija Anadolija podsjeća da će se , u nedjelju, 25. novembra, u Briseluodržati vanredni samit čelnika 27 zemalja članica EU-a na kojem će se razgovarati o nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Najviše pažnje u sporazum od 585 strana privlači dio koji govori o problemu granice između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Britanski mediji pišu da se u tekstu preliminarnog sporazuma niti jednom ne spominju Škotska i Vels. Ime Velike Britanije pominje se svega tri puta, za razliku od imena Sjeverne Irske koja se pominje sto puta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.