Broj oboljelih od melanoma u porastu, ograničiti sunčanje i solarijume
Uređaj za dijagnostikovanje melanoma

Broj oboljelih od melanoma u porastu, ograničiti sunčanje i solarijume

Oboljeli od teške vrste raka kože, melanoma, sledeće godine bi trebalo da budu u mogućnosti da lakše dođu do savremenih lijekova za liječenje te teške bolesti, a građane je potrebno edukovati o toj opakoj bolesti, pogotovo kada je riječ o sunčanju i korišćenju solarijuma, rečeno je na konferenciji Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma (UPOOM).

Načelnica Klinike za kožne i venerične bolesti Vojno-medicinske akademije, Lidija Kandolf Sekulović, rekla je da je osavremenjena terapija za melanom u primjeni od 2017. godine, ali da je od nadležnih stiglo uvjerenje da će od početka naredne godine biti proširene mogućnosti za terapiju, te da će ona biti u skladu sa evropskim.

Troškove za tu terapiju pokrivaće Republički fond za zdravstveno osiguranje i nju će moći da dobiju svi oboljeli od te bolesti, od koje godišnje u Srbiji oboli 650 ljudi.

"Za liječenje melanoma je veoma važno da se bolest otkrije u ranoj fazi i da se što prije krene sa odgovarajućom terapijom", kazala je Lidija Kandolf–Sekulović.

Ona smatra da je potrebno puno toga uraditi na edukaciji građana o rizicima za dobijanje melanoma, ponajprije kada je riječ o neumjerenom sunčanju i korišćenju solarijuma.

"Radna grupa pri Ministarstvu zdravlja sjutra bi trebalo da finalizuje prijedlog da se zakonom zabrani da solarijum koriste mlađi od 18 godina", rekla je Kandolf–Sekulović, naglasivši da je konačni cilj potpuna zabrana korišćenja solarijuma, što je već urađeno u nekim zemljama.

Zaštitne kreme za sunčanje ne omogućavaju bezbjedno izlaganje suncu u periodu kad je UV zračenje najveće, rekla je ona.

Predsjednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković rekao da je broj oboljelih raste i u svijetu, i u Srbiji, i preporučio je građanima da se bez potrebe ne izlažu UV zračenju, kao i da jednom godišnje odlaze kod dermatologa na pregled kože.

Savo Pilipović, predsjednik UPOOM-a, rekao je da bi bilo dobro da Srbija dobije kliniku za melanom gdje bi se odmah upućivali građani kod kojih se sumnja da imaju tu bolest ili je ona već dijagnostifikovana. Takve ustanove postoje po svijetu, rekao je on.

"Broj oboljelih od melanoma će, nažalost, i dalje biti u porastu, zbog nepotrebnog i pretjeranog izlaganja suncu i građani treba da budu edukovani kako da smanje rizik i da više vode računa o svom zdravlju", rekao je Pilipović.

Izvor:Glas Amerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.