10 neobičnih imena zvijezda koja vas mogu inspirisati ako tražite posebno i drugačije ime za ćerku ili sina
Foto: Profimedia, Ilustracija

10 neobičnih imena zvijezda koja vas mogu inspirisati ako tražite posebno i drugačije ime za ćerku ili sina

Nebesko prostranstvo i svemir vječita su nam inspiracija u životu, a u njegovoj beskonačnosti nadahnuće možemo pronaći i za imena koja dajemo djeci.

A ovo su 10 neobičnih imena zvijezda i sazvježđa koja vas mogu inspirisati ako tražite posebno i drugačije ime za ćerku ili sina, piše Zadovoljna.hr.

Sirijus

Najsjajnija zvijezda noćnog neba. Nalazi se u sazvježđu Veliki pas. Jedna je od zvijezda najbližih Zemlji, udaljena 8,6 svjetlosnih godina. Masa joj je oko dva puta veća od Sunčeve, prečnik 1711 puta veći, a sjaj 25,4 puta veći.

Adara

Druga po sjaju zvijezda u sazvježđu Veliki pas, 22. zvijezda po sjaju na noćnom nebu. Udaljena je od Zemlje oko 430 svjetlosnih godina.

742a15071f94019018ddacb28a9ed2ea3cff31943971f8dbb76eb98784bedc9c0a74ac34articlemain

Foto: Ilustracija

Kastor

Druga zvijezda po sjajnosti u sazvježđu Blizanci. Udaljena je 51 svjetlosnu godinu od Sunca. Kastor ima i tamnijeg pratioca koji se sastoji od dva crvena patuljka (zvijezda 2 do 10 puta manje mase od Sunca).

Vega

Jedna od najsjajnijih zvijezda na nebu (peta po sjaju, druga na sjevernom dijelu neba odmah iza Arkturusa), 52 puta sjajnija od Sunca. Udaljena je od Zemlje samo 25,2 svjetlosne godine.

Arktur 

Najsjajnija zvijezda sjevernog neba u sazvježđu Volar. Uočljiva je u proljeće. Sjajnija je od Sunca 115 puta i udaljena 36 svjetlosnih godina od Zemlje.

Lira 

Jedno od 88 modernih i 48 originalnih Ptolemejevih sazvježđa. Lira je nazvana po žičanom instrumentu iz antike koji se i danas još koristi u nekim dijelovima Grčke. Najsjajnija zvijezda ovog sazvježđa je Vega, koja zajedno sa zvijezdama Altair iz sazvježđa Orla i Deneb iz sazvježđa Labud čini ljetnji trougao.

Leo

Latinsko ime za peto sazvježđe zodijaka na nebu, Lava. Dobilo je naziv iz grčke mitologije gdje je jedan od 12 Herkulovih zadataka bio da ubije lava. Najsjajnija zvijezda ovog sazvježđa je Regulus.

Vela

Latinsko ime za Jedro, veliko sazvježđe južne hemisfere. Najsjajnija zvijezda je Vel. Vela je zajedno sa sazvježđima Kobilica, Krma i Kompas predstavljalo antičko sazvježđe Argo Navis (Brod Argonauta).

beba

Ursa

Ursa minor latinski je naziv za Malog medvjeda, jedno od originalnih Ptolomejevih sazvježđa, vidljivo sa dijela sjeverne hemisfere Zemlje. Poznato je po tome što se u vrhu "repa" Malog medvjeda nalazi zvijezda Sjevernjača, trenutno važeći orijentir za smjer sjevera. 

Astra

Latinska riječ za zvijezdu. Pod pojmom zvijezde podrazumijeva se bilo koje masivno tijelo u svemiru koje isijava svjetlost i toplotu. Zvijezde se vide kao svijetleće tačkice na noćnom nebu koje bleskaju zbog efekta Zemljine atmosfere i njihove udaljenosti od Zemlje. Sunce je izuzetak, ono je jedina zvijezda dovoljno bliska Zemlji da se može vidjeti kao disk i osigurati joj dnevnu svjetlost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.