Vulin: CG i Makedonija nisu glasale za Kosovo već protiv Srbije
Aleksandar Vulin

Pozvao Vučića da promijeni odnos prema susjedima

Vulin: CG i Makedonija nisu glasale za Kosovo već protiv Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio da Srbija treba da promijeni odnos prema Crnoj Gori i Makedoniji, jer su podržale ulazak Kosova u Interpol.

"Pozivam predsjednika Vučića da promijeni odnos prema Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji i da im pokaže da se prijateljstvo sa Srbijom mora zaslužiti", smatra ministar Vulin, navodi se u saopštenju.

On navodi da su "Crna Gora i Sjeverna Makedonija na skupštini Interpola podržale ulazak kosovskih narko kartela u policijsku organizaciju. Stale su na stranu Kosova svjesne da time vrijeđaju Srbiju", prenosi Tanjug.

"Ako nisu imali hrabrosti da glasaju protiv, mogli su da se uzdrže i pokažu da im je stalo i do onog što Srbija misli i osjeća", komentariše ministar odbrane Aleksandar Vulin, odluku bivših republika SFRJ da podrže ulazak Kosova u Interpol. 

"Nisu Crna Gora i Sjeverna Makedonija glasale za Kosovo, one su glasale protiv Srbije. Njihovi glasovi nisu promijenili odluku Skupštine Interpola ali treba da promijene odnos Srbije prema njima. Predsednik Vučić u vladama Crne Gore i Sjeverne Makedonije nema iskrene sagovornike a Srbija nema prijatelje", poručio je Vulin.

U prvom krugu za prijem Kosova u Interpol glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv, a 22 su bile uzdržane, ukupno je glasalo 154 zemlje. 

U drugom krugu je glasalo 135 zemalja, za je bilo 68, protiv 51, uzdržanih 16. 

Beogradski mediji su prenijeli i spisak zemalja koje su podržale Srbiju, odnosno koje su glasale za to da se Kosovo ne primi u Interpol. 

Protiv prijema Kosova glasale su: Južnoafrička Republika, Angola, Argentina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Kambodža, Kamerun, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Eritreja, Španija, Grčka, Grenada, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska Ostrva, Indonezija, Irak, Iran, Kenija, Kirgistan, Laos, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nepal, Uganda, Peru, Filipini, Dominikanska Republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Sirija, Tunis. 

Prema za sada nezvaničnim informacijama, uz Prištinu su, između ostalih bili: Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska. Mađarska je bila uzdržana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.