Mihailović: Zabrinjava ponavljanje nasilja u nekim školama

Protiv vršnjačkog nasilja moramo stati svi

Mihailović: Zabrinjava ponavljanje nasilja u nekim školama

Pričati o vršnjačkom nasilju znači pričati o verbanom, psihičkom i fizičkom nasilju koje naša djeca trpe od svojiih drugova u školama svakodnevno. Kažemo svakodnevno jer nema dana da se neko od roditelja ne obrati udruženju Roditelji sa informacijom i molbom za pomoć.

Da vršnjačko nasilje nije izolovana pojava svjedoče medijski napisi iz Kotora i Budve, sa djecom žrtvama i djecom nasilnicima u glavnim ulogama. Koliko nasilja ima koje nikad nije stiglo do medijske pažnje ostaje samo da se pitamo.

“Dodatni problem predstavlja činjenica da se nasilje dešava i ponavlja u određenim školama. Stoga se mora voditi evidencija takvih slučajeva kako bi se moglo djelovati u pravcu da se tim školama pomogne da se izbore sa takvim ponašanjem. Mora se obratiti pažnja tamo gdje ima više vršnjačkog nasilja.“ kaže za Kodex Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji.

Posebnu zabrinutost izaziva slučaj zabilježen prije neki dan u Budvi, kaže Mihailović. Radi se prebijanju srednjoškolca koje se završilo sa ozbilljnim povredama. Pri tom je u školu ušlo nekoliko lica i u nju unijelo vatreno oružje.

“Slučaj u Budvi je problematičan iz više razloga, ozbiljnosti povreda dječaka, činjenice da je vatreno oružje unešeno u školu, činjenice da nastavno osoblje sa tim ne može da se izbori. Pitanje je šta očekivati od zaposlenih u školi i kako bi oni trebali da reaguju kada se u školi pojavi neko sa vatrenim oružjem. Teško da oni mogu tu bilo šta da učine.“ kaže za Kodex Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji.

kristina

Kristina Mihailović

Ovaj slučaj pokazuje i da vršnjačkog nasilja ima i u srednjim školama a ne samo kako mi zamišljamo u osnovnim, i koje često posmatramo kao nešto što se može tolerisati. Iz pozicije odraslih vršnjačko nasilje možda može djelovati benigno ali djetetu koje ga trpi sigurno nije. I kako kaže Kristina Mihailović treba raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja od samog početka i nedozvoljavati da oni koji vrše nasilje porastu u nasilnike.

vrsnjackonasiljezlostavljanjeruganje3

Udruženje Roditelji je ovih dana potpisalo Memorandum sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o zajedničkoj saradnji na borbi protiv vršnjačkog nasilja. To je samo jedan segment onog što udruženje radi kada je ova pojava u pitanju. Već duže vrijeme udruženje ima kontakt sa Ministarstvom prosvjete i svima uključenim u obrazovni sistem. Na kraju, sarađuje i sa roditeljima.

“Nadamo se da ćemo naredne godine imati kokretne korake koje bi trebalo preduzeti da se vršnjačko nasilje suzbije. Mora se raditi na prevenciji gdje god je to moguće. Imamo dobre programe za to, i memorandum sa MUPom je korak naprijed. Vjerujem da ćemo u toku naredne godine imati bolji sistemski odgovor na svu ovu priču.“ uvjerena je Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji.

Ali, da stanemo na put vršnjačkom nasilju, moramo ustati svi. Moramo kao društvo jasno staviti do znanja da neke stvari nijesu prihvatljive. Da smo u stanju pomoći djetetu i odbraniti ga od svakog nasilja a posebno vršnjačkog. Jer, bez obzira da li nanosi ili trpi nasilje, u vršnjačkom nasilju svako dijete je žrtva.      

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.