Makron pisao Vučiću nakon skandala: Priznanje srpskom narodu za borbu na strani saveznika
Markon i Vučić

Makron pisao Vučiću nakon skandala: Priznanje srpskom narodu za borbu na strani saveznika

Predsjednik Francuske Emanuel Makron naveo je danas u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svjetskog rata, izrazivši želju da obilježavanje bratstva po oružju dvije zemlje i žrtve vojnika posluže kao osnova za unapređenje saradnje.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, u pismu Makron zahvaljuje Vučiću na prisustvu ceremoniji u Parizu povodom stogodišnjice od primirja u Prvom svjetskom ratu, te navodi da zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svjetskog rata, podnijevši strašne žrtve od više od milion i dvije stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva.

"Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba", kazao je francuski predsjednik.

On je rekao da želi da Vučić i srpski narod budu u potpunosti uvjereni u njegovo zalaganje da se ukaže čast i oživi to sjećanje, "kao što će to zajedno učiniti prilikom njegove posjete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine".

"Izražavam želju da obilježavanje bratstva po oružju naših zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših država u okviru strateškog partnerstva, kako bismo još više unaprijedili saradnju, evropske vrijednosti i regionalnu stabilnost", poručio je on u pismu.

Makron je Vučiću zahvalio i na doprinosu Vlade Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje.

"Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrijednosti koje su nam zajedničke", naveo je Makron.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.