Sugestije OEBS-a: Preći na model dvostrukog upravljanja
Foto: OSCE

Sugestije OEBS-a: Preći na model dvostrukog upravljanja

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije predstavili su crnogorskim vlastima dvije pravne analize o Nacrtu Zakona o medijima i Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru (RTCG), saopšteno je iz OEBS-a.

Iz OEBS-a podsjećaju da je izrada pravnih analiza naložena na osnovu zahtjeva crnogorskog Ministarstva kulture.

Pravnu analizu dva nacrta zakona pripremio je Davor Glavaš, iskusni medijski stručnjak sa velikim znanjem o zakonodavnom okviru Crne Gore.

"Glavne tačke koje su naglašene u dokumentu koji tretira Nacrt Zakona o medijima, između ostalog, podrazumijevaju uspostavljanje Fonda za podršku medijskom pluralizmu, potrebu da se obrazlože kriterijumimi za dodjelu finansijske podrške medijima, kao i implementaciju odredbi o transparentnosti vlasništva.

Što se tiče nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru (RTCG), sugestije eksperta odnose se na potrebu da se model „kaskada“ zamijeni modelom „dvostrukog upravljanja“ koji bi uključivao Savjet i Nadzorni odbor, a da generalni direktor treba da bude imenovan kvalifikovanom većinom u parlamentu", saopšteno je.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davijet predstavila je pomenute analize ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću.

Desir i Davije su potvrdili svoju spremnost da nastave da pružaju pomoć i podršku lokalnoj vlasti u vezi sa svim pitanjima vezanim za medije, uključujući i izmjene u zakonima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.