Da li treba da vježbamo tokom prehlade?
Ilustracija

Da li treba da vježbamo tokom prehlade?

Konačno ste našli program vježbi koji vam odgovara, a onda, iznenada, dolazi do dosadne prehlade.

Da li treba otići na trening tokom prehlade ili bi bilo bolje da se prvo u potpunosti oporavite prije ponovnog treninga? 

Opšte pravilo kaže da ako su simptomi prehlade javljaju iznad vrata (grlo, nos, sinusi) možete vježbati, a ako osjećate probleme ispod (pluća) trening treba odložiti dok se ne osjećate bolje. 

Primjeri bolesti sa simptomima "iznad vrata": prehlada, zapušenost nosa, blago zapaljenje grla. 

Primjeri bolesti sa simptomima "ispod vrata": bol u grudima, bol u mišićima u tijelu, nadražen stomak itd. 

Istraživači sa univerziteta Ball State su utvrdili da umjerena vežba ne utiče na trajanje ili težinu prehlade. U stvari, jedna studija objavljena u Annals of Family Medicine je pokazala da umjerene aerobne vježbe - 30 do 45 minuta dnevno, kao što su šetnja, vožnja biciklom ili trčanje - mogu prepoloviti rizik od respiratornih infekcija. 

Najbolji način je da slušate svoje tijelo i ne pretjerujete. Ako osjećate dovoljno energije idite na trening, ali budite pažljivi prema drugima i pazite da ne širite bakterije - kad god se zakašljate ili kijate, usta poklopite rukom, a svu opremu posle upotrebe očistite sredstvom za dezinfekciju. Ako se ne osjećate dobro, onda zaboravite na trening dan ili dva, a to svakako neće uticati na vaše rezultate na duži rok.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.