Studenti će stručnu praksu moći da obavljaju u inostranstvu
Ilustracija

Treba više da idu na razmjene

Studenti će stručnu praksu moći da obavljaju u inostranstvu

Senatori Univerziteta Crne Gore (UCG) usvojili su pravila o međunarodnoj mobilnosti studenata kojima će, između ostalog, visokoškolcima biti omogućeno da obavljaju stručnu praksu u inostranstvu, u nekoj ustanovi ili kompaniji, što nije bilo propisano u ranijem dokumentu koji je usvojen prije sedam godina.

Na sjednici je, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, konstatovano da su ova pravila "veliki plus za crnogorske studente", te da su donešena kako bi im omogućili da steknu što bolje iskustvo u inostranstvu.

"Studenti treba više da idu na razmjene i sve je to definisano pravilima", kazao je sagovornik sa UCG.

U novom dokumentu je pojašnjeno da se ugovorom o stručnoj praksi za pojedinog studenta ugovara program stručne prakse u instituciji domaćinu i ustanovi ili kompaniji u kojoj se praksa realizuje.

Kako su precizirali, ugovor se može zaključiti na osnovu institucionalnog sporazuma (ugovori, projekti i programi o međunarodnoj saradnji koje zaključuje ili u kojima učestvuje Univerzitet ili organizaciona jedinica sa jedne strane i partnerska institucija sa druge strane) ili nezavisno od njega.

"Uslovi i rokovi za učestvovanje u mobilnosti propisuju se sporazumom. Na internet stranici Univerziteta i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj karijere objavljuju se uslovi i rokovi za konkurisanje, po različitim programima mobilnosti. Studenti sa invaliditetom imaju prednost na konkursima programa mobilnosti", navedeno je u aktu.

Odluku o izboru kandidata donosi komisija za izbor studenata u programima mobilnosti, a kada se "odlazeći student" izabere za program za stručnu praksu, zaključuje se ugovor između studenta, matične institucije, institucije domaćina i ustanove ili kompanije u kojoj se obavlja stručna praksa, osim ako sporazumom nije drugačije propisano.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.