Abdurahman Kujević

"Hoćemo da Sandžak bude mjesto susreta a ne sudara i razlog stabilnosti a ne nemira"

Na današnji dan 20. 11. prije sedamdeset i pet godina svi narodi u Sandžaku Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci osnovali su Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Sandžaka ( ZAVNOS) u Pljevljima ravnopravno kao sve republike bivše Jugoslavije koje su imale svoj ZAVNO, podsjeća sandžački muftija Abdurahman Kujević.

Prema njegovim riječima Sandžak je istorijska regija u kojoj se vjekovima baštini uvažavanje i poštovanje među svim narodima koji u njemu žive.

"Za prvog predsjednika predsjedništva ZAVNOS-a izabran je Sreten Vukosavljević a za njegovog zamjenika Muftija Murat ef. Šećeragić povjerenik Islamske zajednice za Sandžak, Srbiju i Crnu Goru.
Muslimanski narodi u Bosni i Sandžaku prije svega Bošnjaci su crpeći svoju kulturu iz savršenog islamskog učenja uvijek bili za pravdu a strogo usmjereni protiv nepravde. Zato Bošnjaci u svojoj istoriji nisu imali nijedan fašistički pokret za razliku od drugih naroda. Prvu deklaraciju protiv fašizma a radi zaštite Jevreja, Roma i drugih žrtava  koje se nacisti besumično ubijali donijeli su prviši Bošnjaka u Sarajevu na čijem čelu je bio ugledni alim Mehmed ef. Handžić", navodi se u saopštenju Kujevića.

Dodaje da su i danas kao i kroz istoriju strogo opredijeljeni da grade a protiv svakog razgrađivanja.

"Hoćemo da Sandžak bude mjesto susreta a ne sudara i razlogom stabilnosti a ne nemira. Kao moderna evropska prekogranična regija Sandžak će da učvrsti svih pet država koje se naslanjaju na njega Crnu Goru, Srbiju, Bosnu, Albaniju i Kosovo. U tom smislu svim stanovnicima Sandžaka želim sretan 20. novembar, Dan Sandžaka uz molbu Stvoritelju da im podari sve najbolje za njih i njihove porodice na oba svijeta", zaključuje se u saopštenju Kujevića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.