Hladan talas stigao na Zapadni Balkan, svuda snijeg, u BIH crveni meteo-alarm
Foto: Kodex

Hladan talas stigao na Zapadni Balkan, svuda snijeg, u BIH crveni meteo-alarm

Hladan talas stigao na Zapadni Balkan. Zabijeljelo se i u Hrvatskoj. U BiH proglašen crveni alarm zbog najavljenih padavina. U Makedoniji je snijeg do 25 centimetara.

U Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Federaciji BiH je izdato crveno uozorenje zbog obilnijih padavina za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Upozorenje je izdato u trajanju od 22 sata, do 21. novembra do 15 sati. Akumulirana količina padavina koja se prognozira kreće se između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, a u Hercegovini lokalno i do 120 litara, saopšteno je iz FHMZ. 

Padavine se očekuju već danas od večernjih sati i tokom noći na utorak. Snijeg ili susnježica se očekuju na području Krajine i zapadne Bosne i na planinama u centralnim područjima Bosne. 

Zabijeljelo je i u Hrvatskoj, a snijeg i dajle pada u većini djelova centralne Hrvatske, i u Gorskom kotaru. Snijega će biti i dalje na planinama, gdje se očekuje formiranje sniježnog pokrivača. 

Na Sljemenu visina snega je jedan centimetar. U nižim predjelima dominiraće uglavnom kiša poslepodne. Kiša će se pri dnu lediti i stvarati opasnu poledicu, pa se vozači pozivaju na oprez. 

Uz padavine, duva neprijatan veter sjevernog pravca, na Jadranu bura, posebno ispod Velebita, koja otežava saobraćaj. 

Snijeg i susnježica u dijelovima Hrvatske najavljen je i za sjutra, a od srijede se najavljuje otopljenje sa kišom. Najviše snijega u protekllih 24 sata palo je na Mavrovu u Makedoniji, gdje je visina sniježnog pokrivača dostigla 25 centimetara. Velika količina kiše je pala u Bitolju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.