Evropa ima odgovornost da spriječi da svijet sklizne u haos
Foto: Twitter

Makron došao kod Merkelove na razgovor

Evropa ima odgovornost da spriječi da svijet sklizne u haos

Francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je Evropa na prekretnici i pozvao na bolju saradnju zemalja EU.

Makron se nalazi u Berlinu povodom obilježavanja Dana žalosti za žrtve rata. 

U govoru u njemačkom parlamentu, Makron je istakao da Evropa "ne smije da postane igralište velikih sila". Makron želi bolje integrisanu EU, sa zajedničkim budžetom za evrozonu. 

Takođe želi podršku Njemačke za Evropsku vojsku, za koju smatra da bi smanjila zavisnost od Sjedinjenih država, kao i novi porez za internet i tehnološke gigante, javlja BBC.

Njemačka kancelarka je podržala neke od ovih ideja, ali ostale se u Berlinu smatraju kontroverznim.

Lider Francuske je govorio o nacionalističkim grupama "koje ne služi sjećanje" i pozvao progresivne snage da se ujedine u neizvjesnim vremenima. ž

"Postoji previše struja koje žele da nas razdvoje, da se umiješaju u javne rasprave, napadaju liberalnu demokratiju i pokušaju da nas zavade", rekao je."I u ovom svjetskom poretku, koji moramo da shvatimo jako ozbiljno, naša snaga - prava snaga - leži u jedinstvu." 

Makron je prošle nedjelje indirektno kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa, kada je prilikom obilježavanja sto godina od primirja u Prvom svjetskom ratu u Parizu nacionalizam nazvao "izdajom patriotizma". 

Francuski predsjednik je istakao da jedinstvo može da djeluje "zastrašujuće" i da bi to značilo da zemlje moraju da udruže budžete i donose zajedničke odluke - ali je zatim upitao: " Da li je bolje ostati u zastoju?". 

Lideri Francuske i Njemačke sastali su se nakon Makronovog govora i trebalo bi da razgovaraju o migracijama, saradnji u oblasti bezbjednosti i oblicima poreza za digitalne kompanije. 

Očekuje se da Francuska i Njemačka otkriju planove o zajedničkom budžetu Evrozone. 

"Jasno ste, tokom impresivnog govora, istakli koliko su njemačko-francusko prijateljstvo i saradnja važni i kakvu ulogu imaju u evropskom kontekstu", rekla je Merkel Makronu. 

"Rekli ste da smo na prekretnici... i tako i ja vidim stvari. Mi koji smo rođeni posle rata smo odgovorni za lekcije koje smo naučili." 

Merkel, koja je 13 godina bila na čelu Njemačke, nedavno je najavila da neće ponovo predvoditi stranku. 

Planira da odsluži četvrti kancelarski mandat, koji ističe 2021. godine, ali neki komentatori vjeruju da bi sukobi unutar njene partije ili vladajuće koalicije mogli da dovedu do ranijeg povlačenja. Francuski predsjednik Emanuel Makron je pozvao na zbližavanje odnosa između Njemačke i Francuske, rekavši da Evropa "ima odgovornost da spriječi da svijet da sklizne u haos".

BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.