Pacoli se nada da će Kosovo 20. novembra biti u Interpolu
Behdžet Pacoli

"Borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma"

Pacoli se nada da će Kosovo 20. novembra biti u Interpolu

Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli ocijenio je danas da je Generalna skupština Interpola danas u Dubaiju počela dobro i da je potvrdjeno razmatranje zahtjeva Kosova za prijem u svjetskoj policijskoj organizaciji o kojem će se glasati u utorak.

Pacoli je na svom nalogu na društvenoj mreži fejsbuk napisao da je cilj Kosova "borba protiv medjunarodnog organizovanog kriminala i terorizma".

Na zasijedanju će se glasati za novog predsjednika Interpola, pošto je dosadašanji, Kinez Meng Hongvej, podnio ostavku pošto je Kina saopštila da je pod istragom.

Kosovo je i prošle godine podnijelo molbu za prijem u Interpol, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedjelju dana prije generalne skupštine u Kini povukao zahtjev zbog nedostatka glasova podrške i kako je tada objasnio i na zahtjev nekih saveznika Kosova.

U Prištini ocjenjuju da imaju realne šanse da Kosovo ove godine postane dio svjetske policijske organizacije, dok istovremeno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola.

Generalnu skupštinu Interpola čine delegati koje imenuju vlade zemalja članica, ona zasijeda jednom godišnje i donosi sve važnije odluke koje se tiču generalne politike, resursa potrebnih za međunarodnu saradnju, metoda rada, finansiranja i programa aktivnosti, kao i o prijemu novih članica.

Odluke se obično donose prostom većinom u formi rezolucija, a svaka od 192 zemlje članice ima jedan glas.

Na prošlogodišnjoj generalnoj skupštini primljene su dvije nove članice Solomonska Ostrva i Palestina. Po ocjeni analitičara, prijemom Palestine čini se da više nema argumenata za tvrdnju da članica Interpola može da postane samo zemlja čija je državnost nesporna.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.