Kinezi napravili “vještačko Sunce” sa temperaturom od 100 miliona stepeni (VIDEO)
Depositphotos

Čudo nauke

Kinezi napravili “vještačko Sunce” sa temperaturom od 100 miliona stepeni (VIDEO)

Kineski naučnici, u potrazi za čistim izvorom energije, konstruisali su "vještačko Sunce" na nuklearni pogon, koje je u stanju da dostigne temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa.

Poređenja radi, u središtu te zvijezde temperatura iznosi "samo" 15 miliona stepeni.

Iz Instituta za fiziku plazme, pri Akademiji nauka Kine, saopšteno je da naučnici testiraju ovu napravu u obliku prstena kako bi reprodukovali proces u središtu zvijezda, iz koga nastaje ogromna količina energije. 

Naprava koristi nuklearnu fuziju kako bi zagrijejala prostor u velikom okruglom kućištu, a samo da bi se uključila Institut mora da izdvoji 15.000 dolara. 

Cilj ambicioznog projekta je bolje razumijevanje nuklearne fuzije da bi se jednog dana koristila kao alternativa fuziji u nuklearnim centralama, iza koje ostaje radioaktivni otpad.

U Kini je, inače, nedavno najavljena izgradnja "vještačkog Mjeseca", koji bi kao satelit trebalo da bude lansiran u orbitu i posluži kao zamjena uličnoj rasvjeti.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.