Evo šta treba da uradite sa slavskom svijećom posle slave
Foto:Nebojša Mandić

Evo šta treba da uradite sa slavskom svijećom posle slave

Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svijet, jeste krsna slava.

Za slavu se kupuje po mogućstvu svijeća od pravog voska, obično dužine 50 - 60 cm, može i veća ili manja, zavisno od prilika i mogućnosti.

 Ona se stavlja u svijećnjak i posebno ukrašava. Svijeća se pali na dan slave, neposredno pred rezanje kolača. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, cjeliva svijeću i pali je šibicom,piše Alo.rs.

Svijeća i njena svjetlost simbolizuju svjetlost nauke Hristove. Svijeća gori cijelog dana na dan slave, a kada izgori na nekoliko santimetara do svijećnjaka, svijeća se gasi na sljedeći način: domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću. Potom se svijeća stavlja pred ikonu, ili na neko drugo svečano mjesto u kući, tu stoji do sljedeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.