Popović: Može doći do raskida koalicije sa DPS-om na državnom nivou
Andrija Popović

O tome će odlučivati organi LP nakon pregovora unutar koalicije

Popović: Može doći do raskida koalicije sa DPS-om na državnom nivou

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je za Pobjedu da, zbog nezadovoljstva realizacijom koalicionog sporazuma sa DPS-om, može doći do raskida koalicije na državnom nivou, ali, kako je rekao, o tome će odlučivati organi LP nakon pregovora unutar koalicije.

Popović je rekao da je inicirao sastanak sa predsjednicima vladajućih partija, te da vjeruje da će se on uskoro održati.

“Mi smo ozbiljan politički savez i nećemo rješavati takve stvari putem medija, već ozbiljnom analizom urađenog i propuštenog u protekle dvije godine koalicione vlasti. Naša komunikacija sa koalicionim partnerima u tom smislu uglavnom je redovna, kako na nivou Skupštine Crne Gore tako i na lokalnom. Međutim, veoma je važno da se održava i redovna komunikacija lidera koalicije, pa je zato Liberalna partija inicirala sastanak predsjednika vladajućih partija, koji će se, vjerujemo, uskoro održati”, rekao je Popović.

On navodi da se koalicija LP sa DPS-om i drugim partnerima u proteklih godinu stabilizovala se, ali, kako dodaje, ne može ih zadovoljiti stabilnost jer cilj nije vlast radi vlasti.

“Mi želimo da se snažnije sprovode konkretne programske mjere i druge dogovorene tačke sporazuma. LP kao manji partner u tom savezu zahtijeva da se pruži mogućnost da te mjere i sprovedemo, kao dio zakonodavne i izvršne vlasti. Ako govorimo o programu, to je načelno vladavina prava, sekularna država i rješavanje statusa vjerskih zajednica, ljudska prava i jednakost svih ranjivih grupa, smanjenje nameta, taksi i poreza koji muče građane i stvaraju dodatni pritisak na ionako nejak finansijski status, ali i veće reforme ka EU integracijama. Država mora pokazati snagu i da nema kompromisa sa magistralnim pravcima državne politike”, naglasio je on.

Popović vjeruje da će DPS i partneri imati sluha za ono što su iz njegove stranke naveli kao zahtjeve i nezadovoljstvo, iskazane kroz stavove Glavnog odbora Liberalne partije, te da će  zajednički prepoznati najvažnije izazove i prioritete koje će zajedno rješavati.

”Vjerujem da je reforma izbornog zakonodavstva, u kojoj LP veoma aktivno učestvuje, veliki posao koji možemo kvalitetno dovršiti samo zajedničkim naporima. Definitivno je vrijeme da se radikalnije suočimo sa ovom oblašću i temeljno proučimo i izradimo rješenja koja će biti dugoročna i stabilizovati politički sistem Crne Gore. Iako smo, vjerujem, izveli bitne reforme u odnosu na period od prije nekoliko izbornih ciklusa, potrebno je napraviti još neke iskorake. Zato sam kazao da ne smije doći do „prazne stolice“ koja pripada opoziciji u tom odboru i da opozicija koja učestvuje u radu parlamenta mora imati jednak broj članova ako želimo rezultate”, tvrdi Popović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.