CG ne smije da uspori dinamiku na putu ka EU: Preći na zatvaranje poglavlja
Mitja Močnik

Otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja

CG ne smije da uspori dinamiku na putu ka EU: Preći na zatvaranje poglavlja

Crna Gora ne smije da uspori dinamiku na putu ka EU, a fokus mora da pređe na zatvaranje poglavlja. Bilo bi pozitivno da se otvori poglavlje 27 još za vrijeme austrijskog predsjedavanja. Bitno je da se dovrši i akcioni plan za poglavlja 23 i 24, kazao je u intervjuu Pobjedi ambasador Slovenije Mitja Močnik.

 Ističe da je Crna Gora primjer ostalim državama regiona.

Močnika raduju odnosi Slovenije i Crne Gore, te ističe da zbog dobrog iskustva i prakse kod realizacije projekata, Crna Gora je za njegovu zemlju prioritetna programska država u regionu.

“Države razvijaju bilateralnu razvojnu saradnju na programski način, pretežno na dvogodišnjem periodu. Program za 2018 2019. biće potpisan 23. 11. 2018. Ukupna vrijednost projekata iznosi 1.848.049 eura. Razvojni projekti su usmjereni pretežno na najmanje razvijeni sjever države.U okviru pristupnog pregovaranja Crne Gore sa EU iz Slovenije je do sad bilo direktno angažovano 83 eksperta. Slovenija je nudila pomoć i u ovoj godini, kao i kroz tehničku pomoć, koja se finansira iz sredstava EU preko IPA. Od svih država regije naši stručnjaci su najviše prisutni u Crnoj Gori. Slovenija je do sada izvela šest tvininga. Slažem se da naši odnosi mogu služiti kao primjer za ostale”, rekao je on za Pobjedu.

Kako tvrdi,  Crna Gora ne smije da uspori dinamiku, a fokus mora da pređe na zatvaranje poglavja.

“Bilo bi pozitivno da se otvori poglavlje 27 još za vrijeme austrijskog predsjedavanja. Ovo poglavlje je dosta sveobuhvatno, pa je tu dinamika malo sporija. Bitno je da se dovrši i akcioni plan za poglavlje 23 i 24.Neke članice EU možda nijesu sklone prebrzoj dinamici otvaranja i zatvaranja poglavlja, a to ne znači da se protive proširenju i novim članicama. Crna Gora je na prvom mjestu u pregovorima kako po dinamici, tako i po broju otvorenih poglavlja. Ne smije se zaboraviti da je Crna Gora obnovila samostalnost i nezavisnost u 2006. godini. U slučaju Slovenije, to se desilo 16 godina prije, a članstvo u EU i NATO desilo se 2004. Jako je značajno da Crna Gora napreduje u jačanju makroekonomske, fiskalne i poreske stabilnosti, što je veoma jak argument koji posredno utiče i na pozitivan odnos država članica EU”, smatra slovenački ambasador.

Močnik naglašava da je Crna Gora značajan faktor stabilnosti u regionu.

“Ja vidim poziciju i aktivnost Crne Gore kao primjer i podstrek za rješavanje regionalnih problema. Više nijeste dio problema. Pozitivna je uloga Crne Gore kroz dobre odnose sa susjedima što je naglašeno i u posljednjim izvještajima EK o napretku. Regionom se bavim od sredine devedesetih godina. Najgore što može da nam se desi su politički i nacionalistički atavizmi. Kakav će biti novi zajednički geopolitički termin za tzv. Zapadni Balkan poslije ulaska Crne Gore u EU, ne znam baš tačno. Ali, vjerujte mi, ukoliko bude novog termina, to će biti nešto drugačije. Već danas, različiti analitičari koje čitam ne pišu o Crnoj Gori kao o državi Zapadnog Balkana ili je kao takvu ne spominju u svojim esejima”, ocijenio je Močnik između ostalog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.