Oko 11.000 građana bez biometrijske lične karte, kazne do 180 eura
ilustracija, foto:AA

Za deceniju izdato više od 550 hiljada pasoša

Oko 11.000 građana bez biometrijske lične karte, kazne do 180 eura

Od 2008. godine, od kada je Crna Gora počela sa sprovođenjem novih propisa za izdavanje identifikacionih dokumenata, do 23. oktobra ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je građanima izdalo 740.343 biometrijskih ličnih karata. Staru ličnu kartu, koja je bila važeća do 2012. godine, još uvijek posjeduje nešto više od 11 hiljada građana, piše agencija Anadolija.

Prema podacima MUP-a Crne Gore, trenutno je u državi važećih 486.112 biometrijskih ličnih karata. S druge strane, 11.035 građana nema ličnu kartu, jer nisu zamijenili stare lične karte, koje su se koristile do 2012. godine, čime su sebe doveli u poziciju da ne mogu da funkcionišu u pravnom saobraćaju. 

Kazna do 180 eura

Shodno Zakonu o ličnoj karti, stare lične karte mogle su se upotrebljavati do 31. decembra 2012. Zakon je propisao da je lična karta javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljeno lice i državljanstva Crne Gore. Lica koja ne posjeduju novu ličnu kartu, ne mogu da glasaju na izborima niti da ostvare bilo koje pravo za čije ostvarenje im je potreban taj dokument. 

Takođe, građanin koji je navršio 18 godina života obavezan je da ima kod sebe ličnu kartu i da je, na zahtjev lica ovlašćenog za utvrđivanje identiteta, stavi na uvid u slučajevima i pod uslovima propisanim zakonom. Kazna za nepodnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte iznosi od 60 do 180 eura, navodi agencija.

Državljani Crne Gore s biometrijskim ličnim kartama mogu ulaziti u Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, što znači da to pravo ne mogu ostvariti oni koji nisu zamijenili taj lični dokument. 

 Za deceniju izdato više od 550 hiljada pasoša

pasosaa

Od početka izdavanja putnih isprava po novim propisima, građanima Crne Gore je izdato 550.931 biometrijskih pasoša, s kojim bez vize mogu putovati u 100 država svijeta. 

Što se tiče dokumenata u vezi sa motornim vozilima, podaci govore da je u Crnoj Gori od 2008. godine izdato 464.494 vozačkih dozvola. Trenutno je važećih 281.150.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.