Dvije žene u stomaku nosile istu bebu
ilustracija

Jedno dijete, dvije majke

Dvije žene u stomaku nosile istu bebu

Ešli i Blis Kolter iz Mauntin Springsa u Teksasu, ispisale su istoriju tako što su obje nosile istu bebu u stomaku. One su išle na revolucionarni tretman vantjelesne oplodnje, kako bi obje imale ulogu u donošenju njihove bebe na svijet.

U junu ove godine, ove dvije žene su dobile svog, kako kažu, savršenog sina Stetsona.

Ešli i Blis su se inače nadale da će jednog dana imati djecu, a Blis je željela bebu koja je biološki njena, iako nije željela da bude trudna. Lezbijski parovi inače obično imaju djecu pomoću donorske sperme, što podrazumijeva da ju jedna od njih nosi u stomaku, a druga je usvaja.

Ipak, kod ove dvije žene je bilo drugačije jer su obje željele da budu uključene u trudnoću.

Uređaj koji je korišćen kao kapsula u koju je smješten embrion, pomaže da se embrion zagrije, ali i uklanja toksine i štetne gasove.

Kod "tradicionalne" vantjelesne oplodnje, embrion se stavlja u inkubator prije nego što se smjesti u ženinu matericu.

"Ovaj slučaj je veoma poseban jer je to prvi put da dvije žene u stomaku nose istu bebu", kaže dr Keti Dudi, prenosi Mondo.

Doktorka naglašava da je ovakva procedura jeftinija od tradicionalne vantjelesne oplodnje, zbog toga što je vagina inkubator, pa to umanjuje jedan "korak" u laboratoriji.

U ovom konkretnom slučaju, procedura je koštala 8.500 dolara, što je dvostruko manje od cijene koju plaćaju za vantjelesnu oplodnju u Teksasu, gdje jedan ciklus košta i do 20.000 dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.