Slike zaboravljene Crne Gore
Crnogorske komite bile su strah i trepet za austrijske okupacione snage

Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori

Slike zaboravljene Crne Gore

U periodu od 1919. do 1922. godine u Crnoj Gori je bila aktivna misija Crvenog krsta Sjedinjenih Američkih država. Ta misija je stanovništvu koje je izašlo iz skoro trogodišnje okupacije bila veoma važna.

Pored humanitarne pomoći stanovništvu, Američki Crveni krst je otvorio bolnicu u Podgorici i dva sirotišta sa školama u Podgorici i Danilovgradu, ambulante, kantine,  zubnu kliniku. U Crnu Goru uputio je i svoje ljekare i hirurge. Ali i fotografe.

Tri godine je njihov rad bio fotografski bilježen a bilježen je dio crnogorske stvarnosti koji je ostao zaboravljen.

Te slike danas se nalaze u fundusu Nacionalne biblioteke američkog Kongresa i predstavljaju svjedočanstvo o ondašnjoj Crnoj Gori i vremenu koje smo mi ponovo aktuelizovali iz ko zna kojih razloga. Svaka od tih slika ima ručno pisanu posvetu koja je one koji su fotografisani sačuvala od zaborava.

Na tim slikama živi i svjedočanstvo da se okupirana Crna Gora itekako nije mirila sa austrougarskom okupacijom i da je sve vrijeme itekako bio živ gerilski pokret.

Na poleđini slike Sima Grijuća piše...Ratnik iz zemlje ratnika. Silvo (Simo) Grujić, crnogorski komita koje je sam zarobio pedeset Austrijanaca. On je biojedan od stotina crnogorskih brđana koji su vodili neumoljivi gerilski rat protiv Austrijanaca nakon okupacije njihove zemlje. Došao je na Cetinje da ponudi svoje usluge američkom Crvenom krstu nakon što mu je sestra izliječena od tifusa u jednoj od američkih bolnica.

simo

Simo Grijuć, foto: Američki Crveni krst

Slika jedne Crnogorke svjedoči da ni tada nijesu zaostajale za muškarcima u hrabrosti i junaštvu. 

milosavaperinovic

Milosava Perinović, foto: Američki Crveni krst

Ko kaže da žene ne mogu da se bore, pita se američki fotograf na poleđini fotografije devetnaestogodišnje Milosave Perinović za koju navodi da je predvodila crnogorske brđane u ratu protiv austrijskog okupatora. Na njoj je, piše, austrijska kapetanska uniforma.

komie

 Crnogorske komite, foto: Američki Crveni krst

Na grupnoj fotografiji komita američki fotograf je zapisao.. Crnogorske komite bile su strah i trepet za austrijske okupacione snage. Pune dvije godine vodili su bespoštedni gerilski rat sa neprijateljem. Na slici je grupa brđana koji su na sebi imali oružje i uniforme koje su sami zarobili od neprijatelja. Veliki broj njih se nalazi na liječenju starih rana u američkoj bolici u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.