41 osoba izgubila život u saobraćaju od početka godine: Počela velika kampanja saobraćajne policije
Ilustracija

Cilj nije kažnjavanje već podizanje svijesti vozača o poštovanju propisa

41 osoba izgubila život u saobraćaju od početka godine: Počela velika kampanja saobraćajne policije

Velika kampanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja će sadržati tri akcije, a aktivnosti saobraćajne policije će u ovih mjesec dana biti usmjerene prvenstveno na prevenciju, jer cilj nije kažnjavanje već uticaj na podizanje svijesti vozača o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa kako bi se nastavio trend smanjenja najtežih posljedica u saobraćaju.

To su danas na konferenciji za novinare poručili viši policijski inspektor I klase u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Ilija Janjušević i portparol Uprave policije Tamara Pavićević.

Pavićević je istakla da je za Upravu policije bezbjednost saobraćaja na prvom mjestu, te da je saobraćajna policija započela do sada najveću kampanju iz bezbjednosti saobraćaja.

"Saobraćajna policija će narednih mjesec dana pojačanim prisustvom na terenu građanima ukazivati na preventivu, odnosno koliko je važno da poštuju saobraćajne propise, kako bi sačuvali sopstveni i život drugih učesnika u saobraćaju i smanjili eventualne posledice koje mogu nastati", saopštila  je Pavićević na konferenciji za novinare.

Potparolka UP smatra da je od toga što će stići negdje 5 minuta ranije mnogo važnije da građani budu bezbjedni u saobraćaju i da tako sačuvaju svoj i tuđi život te da "poštujući propise daju primjer mladim vozačima i pokažu kako se treba ponašati u saobraćaju".

Janjušević je predstavio podatke o aktuelnom stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori u prvih deset mjeseci 2018. godine i rezultate na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja.

"1998. godine u Crnoj Gori bilo 174 poginulih, što je zaista veliki broj i za veće države a ne za našu, ali je stanje danas stanje mnogo bolje. Može se reći da je stanje bezbjednosti saobraćaja na zadovoljavajućem nivou. Mi smo prošle godine imali smanjenje smrtno stradalih za 64% u odnosu na 1998. godinu. Dakle, prošle godine, na putevima u Crnoj Gori stradale su 63 osobe, što je 111 osoba manje nego prije 20 godina", kazao je Janjušević.

Istakao je  da je jedan spašen život veliki uspjeh za svaku državu.

"Ludski život je nešto najvrednije za svako društvo pa i za naše", kazao je on.

Janjušević je saopštio da je ove godine smanjen broj stradalih u prvih deset mjeseci u odnosu na isti period prošle godine za 30,5 %. 

"Ove godine je ukupno poginula 41 osoba a prošle godine 59. Takođe imamo smanjenje broja teško povrijeđenih lica za 8,6 procenata. Ovim rezultatima možemo biti zadovoljni i oni su ostvareni najviše radom službenika saobraćajne policije i mi ćemo nastojati da to stanje dovedemo na veći nivo. Iz tog razloga ćemo narednih mjesec dana organizovati tri preventivne kampanje", naveo je Janjušević.

On je podsjetio da je juče, u četvrtak započela kampanja Pusti, neka zvoni i da traja do 25.novembra.

"Ona je realizovana sa nevladinom organizacijom Alfa Centar, koji su obezbijedili određen broj osvježivača za vozila koje će naši službenici dijeliti vozačima na tetrenu", naveo je Janjušević.

Cilj kampanje je, dodao je on, da se podigne svijest učesnika u saobraćaju o opasnosti koje vrebaju prilikom upravljanja vozilom i korišćenjem mobilnih telefona.

"Zato apelujem na vozače da puste da telefon zvoni sve dok ne budu sigurni da se na bezbjednom mjestu mogu isključiti iz saobraćaja i nakon toga obaviti razgovor. Iako mnogima ovaj prekršaj ne izgleda toliko strašan, svi statistički podaci kako kod nas tako i u zemljama EU pokazuju da je značajan broj saobraćajnih nesreća nastao zbog korišćenja mobilnog telefona", kazao je Janjušević.

Druga kampanja, od 26. novembra do 5. decembra je Pojas za sve koja je već realizovana, ali kako je naveo, ima dosta učesnika u saobraćaju koji i dalje ne vezuju pojas.

"Korišćenjem pojasa nećete uticati na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda ali hoćete na smanjenje najtežih posledica. Za 50 odsto se smanjuje opasnost od stradanja prilikom saobraćajne nesreće. Vazdušni jastuk gotovo da nema ulogu ako ne koristite pojas, već može biti dodatni faktor povrjeđivanja", kazao je Janjušević.

Treća akcija je posvećena zimskoj opremi gdje će, dijeljenjem flajera ukazati vozačima zašto je bitno u zimskim uslovima koristiti opremu, najavio je Janjušević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.