Za sve putnike na Aerodromu Podgorica- punkt sa knjigama: Možete ih nositi sa sobom ili ostaviti vašu
Foto: Aerodrom Podgorica

Postali dio globalnog projekta „Bookcrossing-flying book“

Za sve putnike na Aerodromu Podgorica- punkt sa knjigama: Možete ih nositi sa sobom ili ostaviti vašu

Aerodrom Podgorica je od danas postao dio globalnog projekta „Bookcrossing-flying book“, koji je već odavno popularan na mnogim javnim mjestima, a naročito na aerodromima širom svijeta.

"Otvaranjem oficijalne bookcrossing zone na podgoričkom aerodromu, naši putnici od sada čekajući na svoj let mogu potpuno besplatno uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u avion, te potom ostaviti na nekom drugom bookcrossing punktu, na bilo kojem aerodromu u svijetu. Putnici takođe ovdje mogu i ostavljati svoje knjige, koje žele donirati ovom globalnom projektu", saopšteno jei z Aerodroma Crne Gore.

Ističu da je ideja projekta širenje kulture čitanja, kao i težnja da čitav svijet postane jedna velika biblioteka.

punkt

"Ono što je interesantno je da svaka knjiga ima svoj jedinstveni identifikacioni broj, putem kojeg svaki registrovani korisnik sajta www.bookcrossing.com može pratiti put određene knjige, tj. može vidjeti informacije o tome gdje je sve knjiga „putovala“, ko ju je sve čitao širom svijeta, kao i recenzije na istu", saopšteno je.

Preduzeće „Aerodromi Crne Gore“ AD je obezbjedilo više od 200 knjiga na nekoliko svjetskih jezika, koje su prilagođene svim uzrastima.

"U fokusu naše ponude su, prije svega, crnogorski književnici i njihova djela na crnogorskom i drugim svjetskim jezicima. Cilj nam je da promovišemo crnogorsku kulturu i tradiciju, a najbolji način za to je upravo putem književnih djela. Među njima se mogu naći velikani crnogorske književnosti poput Petra II Petrovića Njegoša, Marka Miljanova, Stefana Mitrovog Ljubiše, Milovana Đilasa, Radovana Zogovića, Mihaila Lalića, Borislava Pekića, Vitomira Nikolića i mnogih drugih", navodi se u saopštenju Aerodroma Crne Gore.

Osim uz djela crnogorskih književnika, putnici će moći da uživaju i uz djela ostalih velikana južnoslovenske književnosti, svjetsku beletristiku, specijalizovana književna djela iz oblasti psihologije, umjetnosti, istorije, kulture i zdravlja. Za najmlađe putnike su pripremili veliki broj dvojezičnih izdanja svjetskih bajki.

"Posebnu zahvalnost dugujemo dnevnom listu „Pobjeda“ koji nam je pomogao u relizaciji ovog projekta time što je donirao oko 45 knjiga iz svojih edicija.

Aerodrom Podgorica je postao dio globalnog „Bookcrossing“ projekta sa kranjim ciljem širenja kulture čitanja. „Bookcrossing“ je razvijen u 132 zemlje svijeta, a Svjetska Bookcrossing biblioteka ima preko 12 miliona registrovanih knjiga koje „putuju“ širom svijeta. Osnova „bookcrosing-a“ je uvjerenje da knjiga treba biti slobodna, a ne zatočena na polici gdje je dostupna samo rijetkima", zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.