Klinički centar uvodi protokol da bi spriječio propuste ljekara
KCCG

Očekuju da će biti završeni do kraja 2018.

Klinički centar uvodi protokol da bi spriječio propuste ljekara

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković imenovao je petočlanu komisiju koja ima zadatak da uradi dijagnostičke i terapijske protokole kako bi se spriječili propusti ljekara.

Iz Kliničkog centra Danu je saopšteno da će na ovaj način unaprijediti efikasnost i kontrolu rada ljekara.

Zaštitniku prava pacijenata KCCG samo se tokom ove godine žalio i uputio prigovor na rad ljekara i medicinskog osoblja 991 građana nezadovoljan uslugama u toj ustanovi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u svim zdravstvenim ustanovama tokom 2017. godine na liječenje se žalilo oko 2.000 pacijenata.

Iz Sindikata doktora medicine više puta su upozoravali da nedostatak protokola i izostanak standardizacije tokom liječenja znatno otežava rad svih u zdravstvenom sistemu.

Iz KCCG ističu da očekuju da će protokoli biti završeni do kraja ove godine.

"U cilju obezbjeđivanja pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite, kao i standardizacije dijagnostike, terapije i proceduralnih smjernica, direktor Kliničkog centra Crne Gore je imenovao petočlanu Komisiju. Zadatak Komisije je izrada dijagnostičkih i terapijskih protokola najčešćih kliničkih stanja i oboljenja, kao i proceduralnih smjernica. Uvođenjem ovih protokola imaćemo standardizovanu proceduru kod svakog patološkog stanja i samim tim očekujemo podizanje kvaliteta usluga i efikasniji rad. Na ovaj način izbjegavaju se mogući propusti i pojave eventualnih grešaka", ističu iz Kliničkog centra.

Iz najveće zdravstvene ustanove naglašavaju da je za uspješno liječenje važno da svaki izvršilac poštuje predviđene procedure tokom dijagnostike i propisivanja terapija.

"Primjena protokola ne zavisi od broja izvršilaca, već je izuzetno važno da svaki zaposleni, koji je uključen u proces liječenja, poštuje predviđene procedure. Ukoliko se sprovode predviđene procedure u skladu sa propisanim protokolima, imaćemo efikasnije liječenje. Komisija, čiji je predsjednik prof. dr Vaso Antunović, savjetnik direktora KCCG za hirurške grane, izradu protokola, koji će biti završeni do kraja tekuće godine, vrši u saradnji sa direktorima klinika i centara KCCG", saopšteno je iz KCCG.

Iz Sindikata doktora medicine navode da se na standardizaciju i izradu protokola čekalo dugo, ali da je novi menadžment Kliničkog centra uradio pravu stvar.

"To će standardizovati rad u Kliničkom centru. Radi se o poduhvatu na koji smo dugo čekali i dosad ga nijedno rukovodstvo nije realizovalo. Protokoli će znatno olakšati rad ljekarima, ali i podići njihovu odgovornost o svakoj proceduri", navode iz Sindikata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.