Beograd dobija spomenik Patrijarhu Pavlu
Patrijarh Pavle

Vječna zahvalnost omiljenom poglavaru SPC

Beograd dobija spomenik Patrijarhu Pavlu

Spomenik patrijarhu Pavlu u utorak je postavljen nadomak Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu, a danas će biti svečano otkriven.

Patrijarh Pavle umro je na današnji dan 2009. godine. Sahranjen je u manastiru Rakovica uz prisustvo najviših državnih funkcionera, crkvenih velikodostojnika i više stotina hiljada građana. 

Statua vajara Zorana Maleša, izlivena u bronzi u livnici Janković, predstavlja sjedeću figuru voljenog patrijarha koja djeluje kao da lebdi, pišu Novosti.

Autor je model statue oblikovao u glini tokom proteklog ljeta, kao učesnik kikindske kolonije "Tera".

"Ideja je bila je da patrijarha Pavla predstavim u činu molitve, u sjedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas" objasnio je za beogradski list Maleš, kome je 44. nasljednik na tronu Svetog Save umjetnička preokupacija gotovo cijelu deceniju.

Prije osam godina, u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, Maleš je priredio izložbu na kojoj su bila predstavljena upravo djela posvećena u narodu omiljenom patrijarhu, slike, skulpture i grafike. Jedna od izloženih skulptura zapala je za oko gradskim menadžerima, koji su od umjetnika tražili da na osnovu nje izradi spomenik koji će od sad krasiti Tašmajdanski park.

"Želio sam da spomenik ne bude klasičan. Utisak da patrijarh Pavle lebdi postigao sam upravo time što se u tom sjedećem, molitvenom položaju ne oslanja na neko postolje", pojašnjava vajar, koji izražava zahvalnost Nacionalnoj galeriji na saradnji, te "Atlas grupi", koja je ovaj, 50.000 eura vredan poduhvat finansirala.

Visina samog spomenika je metar i osamdeset centimetara, a s postamentom - dva metra i dvadeset centimetara, jer po sudu autora "ne bi bilo primjereno da on bude monumentalnih dimenzija":

"Sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovjek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću - kaže vajar, čija je namjera bila da predstavi duhovno biće patrijarha koga su mnogi smatrali živim svecem.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.