Privezak kraljice Marije Antoanete prodat za 36 miliona dolara!
Foto:Anadolija

Rekord

Privezak kraljice Marije Antoanete prodat za 36 miliona dolara!

Komad nakita s dijamantom i biserom, koji je pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, prodat je za 36 miliona dolara na aukciji u Ženevi.

Mnogi kažu da je ovo svjetski rekord za biser. Marija Antoaneta, koja je pogubljena tokom Francuske revolucije, na portretima često nosi bisere. Oni su krajem 18. stoljeća bili cijenjeni kao dijamanti. 

Komad nakita je prodat za 36 miliona dolara iako je ranije vrijednost procijenjena na dva miliona. Bio je dio velike kolekcije nakita koje je prodala italijanska kraljevska kuća Bourbon-Parma.

Neki biseri nisu viđeni u javnosti već 200 godina.

2018111523343238839035307Web

Sa aukcije, foto:AA

Dejvid Benet, direktor Odjeljenja za nakit pri aukcijskoj kući Sotheby's, kazao je da je ova prodaja oborila svjetski rekord kada je u pitanju prodaja kraljevskog nakita. 

Specijalistica za nakit Danijela Masketi izjavila je za AA da u istoriji nijedna biserna ogrlica nije prodata po ovoj cijeni. 

Prema njenim riječima, ovo je prvi put nakon 200 godina da se kraljevski nakit nalazi u javnosti. 

Posljednja francuska kraljica revolucionarima je bila simbol rasipništva dvora, zla koje je gurnulo narod Francuske u bijedu. Pogubljena je 1793. godine u 37. godini u Parizu. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.