Anemija nije bolest već stanje i gotovo uvijek na nešto upozorava
ilustracija

Najugroženije mlade žene

Anemija nije bolest već stanje i gotovo uvijek na nešto upozorava

Anemija nije bolest već stanje, kojim se manifestuje jedan veliki broj oboljenja. Shodno tome, zavisno od uzroka, postoji i veliki broj anemija.

Anemija je često prateći simptom određene bolesti i kao takva zahtijeva da se precizno ustanovi zbog čega se pojavila. A može da se pojavi ako koštana srž ne stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca, ili ako nema dovoljno gradivnog materijala – najčešće gvožđa ili vitamina B 12.

Anemiju ne treba shvatiti samo kao nedostatak gvožđa u organizmu, njena pojava je često mnogo kompleksnija i ona gotovo uvijek na nešto upozorava, naročito ukoliko je uporna i dugo traje, piše Anemija.rs.

Kada nema dovoljno gvožđa

U takvoj situaciji eritrociti ne sazrijevaju, zbog čega se ne stvara dovoljna količina hemoglobina. A ukoliko se eritrociti normalno ne stvaraju i sazrijevaju manje su kvalitetni. Posledica takvog stanja je njihovo razaranje, čemu ponekad doprinosi i postojanje antitijela u krvi. Zapravo, kod malokrvne osobe dolazi do sniženja vrijednosti hemoglobina i hematokrita, odnosno opadanja krvne slike. Odnos broja eritrocita i hemoglobina je poremećen. Eritrociti mogu biti u normalnom broju, ali je zato hemoglobin snižen, najčešće zbog nedostatka gvožđa.

Zašto dolazi do ovakve pojave?

Kada se anemija javlja na ovaj način, to znači da se gvožđe više troši nego što se unosi normalnom ishranom. Zato treba voditi računa da se u ishranu uvrsti meso i druge životinjske namirnice, gdje je ovaj mineral najprisutniji. Ali, ovakvo stanje ne treba odmah povezivati sa bolešću krvi, bez obzira na to što koštana srž ne može da stvori hemoglobin bez ovog minerala. Nedostatak gvožđa često predstavlja posljedicu krvarenja.

Anemija kao pratilac bolesti.

Malokrvnost može da se javi u brojnim situacijama. Ispoljava se kod osoba sa oboljenjem crijevnog trakta, kod osoba sa recesijom želuca ili kompletno izvađenim želucem, kao i kod osoba koje sprovode strogu dijetu. Nedostatak gvožđa nekada može biti i urođene prirode, što takođe za posledicu ima pojavu anemije. Često su anemije pratioci i brojnih hroničnih oboljenja, pa čak i malignih. Zato je i važno ustanoviti uzrok nastanka određene anemije, da bi se pravilno sprovelo liječenje. U protivnom, liječiće se samo simptomi, što za oboljelog nije rješenje i može dovesti do većih komplikacija osnovne bolesti, koju anemija prati.

Koliko dugo se liječi anemija?

Za ozbiljno liječenje anemija treba više mjeseci. Liječenje podrazumijeva svakodnevno uzimanje 200 miligrama elementarnog gvožđa dok se ne normalizuje krvna slika, i još mjesec dana da se popune depoi gvožđa. Za liječenje anemija koje prate bubrežne i maligne bolesti koristi se hormon eritropoetin, dok se za pernicioznu anemiju koja prati autoimune bolesti, primjenjuje vitamin B 12.

Mlade žene su najugroženije

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 40 odsto stanovništva na planeti ispoljava simptome anemije, uzrokovane nedostatkom gvožđa. Najugroženije kategorije su žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, mladi, ali i školska i predškolska djeca. Anemija je sve više prisutna i u pubertetu kada djevojčice drže restriktivne dijete, dok su potrebe njihovog organizma za gvožđem zbog naglog razvoja povećane. Pojava menstruacije i ovako stroga dijeta, predstavljaju savršen spoj za pojavu malokrvnosti.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.