Oduzete dvije podvodne puške, 30 kilograma ribe predato u dobrotvorne svrhe
Oduzeta nelegalna ribolovna sredstva

NP Skadarsko jezero

Oduzete dvije podvodne puške, 30 kilograma ribe predato u dobrotvorne svrhe

Nadzornici Sluzbe zaštite NP Skadarsko jezero i pripadnici Uprave policije su u zajedničkoj akciji suzbili vršenje protivpravne aktivnosti - ribolov podvodnom puškom 10. novembra u ranim jutarnjim časovima u reonu Starčevo.

„Tom prilikom jedno lice je zatečeno u vršenju nezakonite radnje i procesuirano nadležnim državnim organima. Takođe su privremeno oduzeta sljedeća sredstva: dvije podvodne puške, pumpa, harpun, dvije maske, ronilačko odijelo, torba za ronilačko odijelo, vesla, vanbrodski motor „Suzuki“ 30 KS, dva saka (čuvarica za ribu) i 30 kilograma ribe koja je predata u dobrotvorne svrhe, “ informisao je Nenad Ivanović direktor Nacionalnog parka.

Za navedene protivpravne aktivnosti Zakonom o slatkovodnom ribarstvu propisana je novčana kazna do 2.000 eura.

zaplijenjeno30kilogramaribe

Foto: NPCG

Iz NPCG ističu da su ribe i ostala vodena fauna dobra od opšteg interesa, u državnoj svojini, i koriste se na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom o slatkovodnom ribarstvu.

"S tim u vezi, ističemo da su zabranjene sve aktivnosti koje ometaju mrijest, razvoj i kretanje riba, osim ribolova u naučno-istraživačke svrhe. Radi zaštite i unapređivanja ribljeg fonda i očuvanja biodiverziteta ribolovnih voda zabranjeno je, između ostalog, loviti ribu vatrenim oružjem, podvodnom puškom", kažu iz NPCG.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero redovno vrši kontrolu i zaštitu prostora Skadarskog jezera koje je prepoznato na nacionalnom i međunarodnom nivou po svojim brojnim prirodnim vrijednostima.

Jezero je ističu posebno značajno po bogatstvu i raznovrsnosti ribljeg i ptičjeg svijeta, a upotreba nelegalnih sredstva za ribolov uključujući podvodnu pušku, dovodi do narušavanja biodiverziteta. 

"U cilju zaštite prirodnih vrijednosti i suzbijanja svih oblika krivolova, NP Skadarsko jezero apeluje na sve korisnike prostora Parka da se bave ribolovom na zakonom uređen način, odnosno da se suzdrže od nezakonitog vršenja bilo kojih aktivnosti na prostoru Nacionalnog parka. Pozivamo građane da prijave sve eventualne nezakonite radnje koje mogu ugroziti ukupne vrijednosti Skadarskog jezera na dežurni broj telefona 067 310 454", zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.