I Cetinje i Crna Gora imaju datuma za sjećanje
Aleksandar Kašćelan

Svečano obilježen Dan Prijestonice Cetinje

I Cetinje i Crna Gora imaju datuma za sjećanje

Svečanom sjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje u Vladinom domu danas je obilježen 13. novembar – Dan Prijestonice Cetinje.

Tokom svečanosti goste su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćela i predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Maja Ćetković, a dodijeljene su i studentske nagrade grada.

Gradonačelnik Kašćelan je, obraćajući se brojnim zvanicama, istakao da i Cetinje i Crna Gora imaju datuma za sjećanje.

"I onih što vesele, a i onih što srce paraju. Imali smo mi dosta korotne boje u našoj istoriji, ali se junačka žrtva nikada u crno nije bojila. Pa i onda kada se ognjište gasilo i kada se junaku za grob nije znalo. Tako i ovaj dan, kada obilježavamo oslobođenje Prijestonice, nema notu tugovanke, već ponosa na heroje i heroine, koji su živote položili štiteći temeljne vrijednosti ljudske civilizacije – čovjeka i njegovu slobodu.

Na tim slobodarskim stremljenjima i univerzalnim antifašističkim porukama gradimo i razvijamo naš grad, kao mjesto za život u harmoniji sa sobom i drugima, kao ekonomski prosperitetnu i univerzitetsku sredinu, čiji potencijal tek treba da se ostvari u punom kapacitetu", kazao je Kašćelan.

5aaaa

On je istakao da je u vremenu između dva praznika Prijestonica Cetinje započela proces finansijske konsolidacije, koja bi trebalo da niveliše jaz između postojećih prihoda, prispjelih obaveza i dugova.

"Pokrenute su mjere štednje i racionalizacije na svim nivoima. Uprava Prijestonice je uz saglasnost Skupštine Prijestonice Cetinje refinansirala postojeće kredite, obezbjeđujući povoljnije kamatne stope. Razlika u iznosu između stare i refinansirane rate za kredite na godišnjem nivou obezbjeđuje značajna sredstva koja će biti iskorišćena za plaćanje poreza i doprinosa i dijela obaveza iz ranijeg perioda. 
Intenzivno smo radili na stvaranju uslova za nove investicije i privlačenje novih investitora. Formiran je radni tim koji će raditi na implementaciji podsticajnih mjera, a kako bismo dobili što bolje rezultate njegovi članovi su, osim službenika lokalne samouprave, i predstavnici svih političkih partija, Ministarstva ekonomije i Privredne komore Crne Gore", saopštio je gradonačelnik Cetinja.

Primjena Zakona o Prijestonici već daje konkretne rezultate kroz realizaciju kapitalnih projekata, istakao je on.

Podsjetio je da je završena sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka, vrijedna 580.000 EUR, kao i objekta Biznis inkubatora za šta smo ove godine potrošili 360.000 EUR.

"U aprilu je počela gradnja Gradskog stadiona, najveće kapitalne investicije u gradu, a do sada je utrošeno više od 1,0 mil EUR. Radilo se i na seoskoj putnoj infrastrukturi, a u gradu na sanaciji i gradnji novih saobraćajnica.

Da bi procenat realizacije projekata bio što veći sa Direkcijom javnih radova zaključili smo protokole, koji nam omogućavaju preusmjeravanje novca i, između ostalog, grupisanje takozvanih “sitnih” projekata u jedan veliki za unapredjenje lokalnih nekategorisanih puteva, za koji je opredijeljeno 690.000 €. Tender je završen i proglašen prvorangirani ponuđač, a nakon okončanja redovne tenderske procedure, očekujemo da ćemo brzo izvođača uvesti u radove. Radimo intenzivno i na tehničkoj dokumentaciji, kako bismo se što bolje spremili za realizaciju projekata u 2019. godini", saopštio je Kašćelan.

2

Kazao je da je realizacija projekata predviđenih Planom razvoja Prijestonice Cetinje za 2019. godinu od ključnog  značaja za dalji razvoj grada.

"U prvom redu, misli se na konačno rješavanje problema vodosnabdijevanja za šta je planirano da bude potrošeno oko 4 miliona eura iz kredita Evropske investicione banke i sredstva predviđenih Programom razvoja Prijestonice za 2019. godinu. Važan je i nastavak izgradnje gradskih saobraćajnica, dovršetak sanacije Ponora, ali i stvaranje uslova za nova zapošljavanja kroz kupovinu nekadašnjeg Oboda. Obod vidimo kao razvojni resurs koji bi se mogao staviti u funkciju poput jedinstvene biznis zone, gdje bi se u saradnji sa domaćim i stranim investitorima otvarala mala i srednja preduzeća, za šta već postoje određena interesovanja. Prioritet nam je i kupovina prostora na Studentskom trgu, gdje se nekada nalazio Hotel Lokanda, kako bi se taj lokalitet, kroz privatno-javno partnerstvo, iskoristio za ponovnu gradnju hotela. Pored ovog, prioritet je i unapređenje seoske putne infrastruktre, kao i dalja turistička valorizacija grada, Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera, ali i rekonstrukcija stare Dječje bolnice", kazao je on.

Prisutne je obavijestio da je jutros potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete, koji će omogućiti da zajedničkim snagama rade na unapređenju i izgradnji školske infrastrukture na teritoriji Prijestonice Cetinje. Između ostalog, Memorandum predviđa i izgradnju sale za fizičku kulturu u Osnovnoj školi Lovćenski partizanski odred.

"Ova, 74. godišnica oslobođenja Cetinja, po svemu je znakovita, jer pada u vrijeme obilježavanja značajnih datuma u istoriji Evrope i svijeta, a naročito Crne Gore.

U godini smo obilježavanja 140. godišnjice Berlinskog kongresa na kojem je potvrđena državna samostalnost Crne Gore, kao i vijeka od završetka Prvog svjetskog rata iz kojeg je Crna Gora izašla kao pobjednica. Ove, kao i tekovine narodnooslobodilačkog rata, obavezuju nas na duboko poštovanje prema sopstvenoj istoriji, a prije svega prema sopstvenoj državi i stotinama i hiljadama naših sunarodnika koji su položili živote braneći slobodu. U tom smislu je i obnova državne nezavisnosti 2006. godine i uspješnost u realizaciji unutrašnjih i spoljno-političkih prioriteta, najbolji pokazatelj da smo dostojni svojih predaka", zaključio je Kašćelan.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uručio je studentske nagrade Sari Stijović, studentkinji treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti, Bojani Pržić, studentkinji četvrte godine Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Lani Bulatović, studentkinji treće godine Fakulteta likovnih umjetnosti i Bojanu Ćumoroviću, studentu treće godine Muzičke akademije.

U ime nagrađenih studenata obratila se Lana Bulatović i zahvalila Prijestonici Cetinje na priznanju.

"Ovakva priznanja čine da se osjećamo vrijednim, osjećamo da veliki trud koji ulažemo nije uzaludan. Dobijajući ovakva priznanja osjećamo se sve više kao dio društva, odnosno zajednice i samim tim polako postajemo svjesni ozbiljne naše buduće uloge I motivisani da stvaramo još bolje i zrelije”, poručila je Bulatović.

Na svečanoj sjednici izveden je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali hor Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, kojim je rukovodila profesorica Aleksandra Knežević, hor Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred”, Srednje likovne škole “Petar Lubarda” i Gimnazije pod vođstvom profesorice Petre Ivanović, student Muzičke akademije UCG Nikola Ševaljević, interpretator narodne i zabavne muzike Darko Martinović i Kulturno-umjetničko društvo “Njegoš” koji su izvodili djela domaćih autora. U uvodnom dijelu programa učestvovao je kvarter flauta Muzičke akademije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.