Popović-Moškov: Građani Kotora četiri mjeseca ne znaju zašto se koči razvoj grada
Ljiljana Popović-Moškov

Popović-Moškov: Građani Kotora četiri mjeseca ne znaju zašto se koči razvoj grada

Na današnjoj pres konferenciji Građanskog pokreta URA predsjednica kotorskog odbora te partije i potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović-Moškov kazala je da kriza vlasti u Kotoru traje gotovo od početka 2018. godine i da je održana samo jedna sjednica Skupštine, dok je drugo po redu zasijedanje u junu mjesecu prekinuto.

Moškov je istakla da je svakako bilo za očekivati da problema u funkcionisanju bude, jer su partije koje čine vlast raznorodne.

„Nesuglasice su počele u februaru kada je sjednica kotorskog parlamenta održana bez prisustva tri odbornika SDP-a koji su pokušali da blokiraju rad Skupštine i donošenje odluka veoma bitnih za normalno funkcionisanja preduzeća „Luka Kotor“. Kriza je kulminirala u junu mjesecu kada su odbornici SDP-a i Nove srpske demokratije glasali protiv kapitalne Odluke o kupovini nekretnina u vlasništvu AD „Jugopetrol“ iako je ista bila sastavni dio kapitalnog budžeta opštine Kotor za 2018. godinu, za koji su samo par mjeseci ranije glasali“, istakla je Moškov.

Ona je navela da od tada 6 koalicionih partnera, pokušavaju putem niza sastanaka, da od pomenuta dva dobiju smisleni i argumentovan odgovor zašto su glasali protiv ovog kapitalnog projekta ali da više od 4 mjeseca on nije dobijen.

„Projekat kojim Opština Kotor ne samo da uvećava svoju imovinu, za razliku od drugih koji imovinu rasprodaju, nego što je još važnije, ovim projektom stvara preduslove za ostvarenje strateških ciljeva, kao što su  smanjenje ogromnih saobraćajnih gužvi koje Kotor ima, obezbjeđenje parking prostora na preko 8000 m2, kao i infrastrukture za svo buduće valorizovanje kotorskih bedema i ruralnih područja u tom dijelu grada“, navela je ona.

Istakla je da Građanski pokret URA pripada onoj grupi političkih subjekata i pojedinaca koji se zalažu da svaka ozbiljna vlast mora imati odgovornost prema onom što radi i mora znati kako i na koji način se strateške odluke unutar koalicionih partnera donose.

„Sigurno da je najbolje  da se sve odluke donose konsenzusom, ali ako to nije moguće, onda se mora donijeti pravilo o tome kako donositi odluke od strateškog značaja za grad. Ovo je naročito važno u slučajevima kada oni koji su protiv strateških odluka ne nude nikakve valjane protuargumente. Zbog toga smatramo da je skupštinsko zasijedanje koje je zakazano za petak test zrelosti aktuelne kotorske vlasti a na kojem će biti ponovo uvrštena Odluka o kupovini imovine Jugopetrola u Kotoru“, kazala je Moškov.

Pojasnila je da se radi se o kupovini  dvije nekretnine. Prva u industrijskoj zoni na 32.284 m2 sa svom infrastrukturom a druga u Škaljarima na 3.703 m2 sa dva izgrađena poslovna prostora.

Ona je naglasila da je u pregovorima,o kupovini učestvovao i predsjednik Opštinkog odbora SDP-a čiji su odbornici u junu glasali protiv ove odluke.

“Postignuta je kupoprodajna cijena za nekretninu u industrijskoj zoni od 1.850.000 (od ponudjenih 2 mil. eura) ili  57 eura /m2 , što je mnogo niže od trenutnih tržišnih cijena koje se kreću  od 80-120 eura /m2 zemljišta na kojima nema ni objekata ni infrastrukture. Pored ekonomske isplativosti i ovako povoljne prodajne cijene, investicija ima opravdanost i u potrebama Opštine za obezbjeđenje prostora za smještaj preduzeća Vodovod, Komunalno i Direkcije za uređenje i izgradnju, koja za svoje potrebe trenutno iznajmljuju prostore”, navela je Moškov.

Ona je istakla i da nekretnina u industrijskoj zoni ima velike šanse da bude zamijenjena za nekretninu na Tabačini kod ulaza u Stari grad sa sjeverne strane, u površini od 8000 m2, a koja je trenutno vlasništvo CEDIS-A, koji je uputio pismo namjere Opštini Kotor o izuzetnoj zainteresovanosti za ovu razmjenu nekretnina.

“I upravo u toj namjeri je strateški značaj ove investicije od neprocjenjive vrijednosti za Opštinu Kotor”, jasno je poručila Moškov.

Moškov je pojasnila da se druga nekretnina nalazi u Škaljarima na samo 750 metara od ulaska u Stari grad.

“Za nju je postignuta cijena u pregovorima od 800.000 eura (od ponudjenih 972.000 eura) a za nju je i prethodna kotorska vlast donijela odluku o kupovini. Namjena ovog prostora, između ostalog je i premještanje raznih lokalnih organizacija i udruženja iz Starog grada, kojima je Opština dala poslovne prostore bez naknade, u ovom novom  prostoru. Time bi se ostvario značajan priliv sredstava u opštinski budžet nastao iznajmljivanjem tih “oslobođenih” prostora u starom gradu. U Elaboratu opravdanosti investiranja je pokazano da bi godišnji priliv od navedenog najma bio između 500 – 800 hiljada godišnje, što bi značilo da bi čitava investicija mogla biti isplaćena za 3-4 godine”, objasnila je Moškov.

Ona je na na kraju poručila kotorskim odbornicima, da bez obzira na političku pripadnost u petak podrže ovu Odluku. Posebno je istakla da realizacija ove investicije ne iziskuje nikakvo kreditno zaduženje jer Kotor ima  budžetski suficit od 4,7 miliona eura.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.