Kilogram spreman za novu definiciju!
ilustracija

Očekuje se značajna promjena u nauci

Kilogram spreman za novu definiciju!

Naučnici 60 država svijeta, koji se bave tačnim i preciznim mjerenjima, sastaće se 16. novembra 2018. u Versaju u Francuskoj kako bi izglasali nove definicije za kilogram, amper, kelvin i mol. Nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI) trebalo bi da stupe na snagu 20. maja 2019.

Glasanje o novim definicijama Međunarodnog sistema jedinica (SI) biće razmatrano na Generalnoj konferencija za tegove i mjere u organizaciji Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM). Odluka o promjeni SI definicija znači da će kilogram, amper, kelvin i mol biti redefinisani na osnovu prirodnih konstanti. Ova promjena obezbjediće buduću stabilnost i nepromjenjivost Međunarodnog sistema jedinica (SI) i time omogućiti razvoj novih, prije svega, kvantnih tehnologija, saopšteno je Kodexu iz Zavoda za metrologiju.

Nakon usvajanja ove odluke, pojašnjavaju, tačna i precizna mjerenja se više neće oslanjati na upotrebu i upoređivanje sa fizičkim objektima.

LogoMeunarodnogsistemajedinicaSI

"Kilogram je trenutno definisan tako da je jednak  masi Internacionalnog prototipa kilograma (IPK), odnosno jednak je masi cilindričnog artefakta napravljenog od platine i iridijuma i čuva se u prostorijama Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) u Francuskoj. Naučnici, artefakt kilograma, koriste poslednjih 130 godina i njegova stabilnost i nepromjenjivost mogu biti potvrđeni samo poređenjem sa identičnim kopijama, što je zahtjevan proces koji dovodi do nepouzdanih podataka.U novom Međunarodnom sistemu jedinica (SI), kilogram će biti određen na osnovu Plankove konstante, kao osnovne konstantne kvantne fizike", istakli su iz Zavoda.

132354Internationalprototypeofthekilogramhero

Kilogram

Nove definicije, kako se navodi, biće primijenjene na četiri od sedam SI jedinica: kilogramu, amperu, kelvinu i molu, kao i na njihovim izvedenim jedinicama kao što su volt, om i džul.

Kilogram će, dakle  biti definisan na osnovu Plankove konstante (h), amper na osnovu elementarnog naelektrisanja (e), kelvin na osnovu Bolcmanove konstante (k) i mol na osnovu Avogadrove konstante (NA).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.