Srbija odbila da izruči Miloša Marovića Crnoj Gori
Miloš Marović

Begović potvrdio

Srbija odbila da izruči Miloša Marovića Crnoj Gori

Sin bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića Miloš neće biti izručen Crnoj Gori. Informaciju je u izjavi za „Dan” potvrdio njegov branilac, advokat Zdravko Begović, dodajući da ne postoje zakonski osnovi da njegov klijent bude izručen Crnoj Gori.

Miloš Marović je državljanin Srbije, a po međunarodnom ugovoru koji su potpisale Srbija i Crna Gora nemaju obavezu da izručuju sopstvene državljane osuđene do jedne godine zatvora. To je upravo slučaj sa Marovićem koji kaznu može da služi u Srbiji. Međutim, o tom zahtjevu se tamošnje vlasti još nijesu izjasnile”,  kazao je Begović.

Iz Ministarstva pravde su nakon potvrde da je Miloš Marović dobio državljanstvo Srbije naveli da im se Ministarstvo pravde Srbije nije obraćalo povodom preuzimanja izvršenja kazne.

Oni su upozorili da svaki eventualni postupak sračunat na izbjegavanje izdržavanja krivičnih sankcija u Crnoj Gori, uključujući i naknadno dobijanje državljanstva druge države, neće dobiti podršku Ministarstva pravde, bez obzira na to o kojem licu je riječ.

Za sinom bivšeg funkcionera DPS-a raspisana je potjernica zbog izdržavanja zatvorske kazne, a odluku je donio kotorski Osnovni sud, koji je izdao i nalog za hapšenje. Prethodno je isti sud odbio zahtjev mlađeg Marovića da mu odlože izdržavanje kazne jer se u tom momentu nalazio na liječenju u Beogradu.

Marović je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta kod Jaza. On je krajem 2015. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal. Specijalni tužilac tada je prihvatio Marovićevu ponudu da bude osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu i da državi plati 380.000 eura.

U tu kaznu mu je uračunat i pritvor u kojem je proveo mjesec dana. Maroviću je stoga ostalo da odleži još 11 mjeseci.

Bez obzira na to što je odmah nakon izlaska iz spuškog zatvora uzeo srbijansko državljanstvo, u Ministarstvu pravde Crne Gore smatraju da to ne znači da može da robija u Srbiji, jer je prije, tokom i nakon okončanja sudskog postupka bio državljanin Crne Gore.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.