Čokolada pomaže da živimo duže
Ilustracija

Dobra za zdravlje

Čokolada pomaže da živimo duže

Čokolada je, čini se, jako dobra za zdravlje i pomaže da živite duže. Istraživanje je otkrilo da čokoladica, ako se jede uz dodatak cinka, aktivira spoj koji usporava starenje, piše "MailOnline".

Naime, naučnici iz Njemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od gasa koji nastaje kao otpadni produkt ćelija. Nastali gas može oštetiti DNK čovjeka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja i povezuje se s upalama koje mogu izazvati karcinom i Alchajmerovu bolest. 

Osim čokolade, čaj, kafa i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija. 

Polifenoli sami ne mogu da razgrade ovaj gas, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju "mega kompleks". 

Ovo istraživanje sprovedeno je na Univerzitetu Erlangen–Nuremberg, a prvi put su istražena dejstva ovog enzima bez pribjegavanja metalima kao što su bakar i gvožđe. Cink je manje toksičan, u prevelikim dozama može izazvati povraćanje i promjenu ukusa. 

S druge strane, previše gvožđa povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i zatajenjem srca, dok bakar uzrokuje groznicu, anemiju i nizak pritisak. 

Ranije se pokazalo da čokolada u umjerenim količinama može biti zdrava za srce, a prema istraživanju Harvarda čini nas i pametnijima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.