Đukanović: Ponovo smo ovdje gdje je crnogorska stolica ostala prazna nakon tragične aneksije od Srbije
Đukanović u Parizu, foto: Kabinet predsjednika CG

Veliki dan i za Crnu Goru

Đukanović: Ponovo smo ovdje gdje je crnogorska stolica ostala prazna nakon tragične aneksije od Srbije

Ovo je veliki dan za Francusku, za Evropu, progresivni svijet, ali i Crnu Goru. Pariz je danas bio centar mira i nove nade za današnje i buduće generacije, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon Ceremonije obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu.

On je podsjetio da se više od 80 lidera evropskih i svjetskih zemalja okupilo danas u Parizu da kod Trijumfalne kapije da obilježi stogodišnjicu okončanja Prvog svjetskog rata i oda poštu miliona žrtava rata.

"Sve zemlje neposredni i posredni učesnici tog rata danas su željeli da se poklone sjenima svih žrtava stradalih na bilo kojoj strani u Prvom svjetskom ratu", kazao je Đukanović.

a024

Smatra da je poređenje Evrope i svijeta od prije 100 godina i danas možda najupečatljivije izraženo kroz jučerašnji susret njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona na mjestu na kojem je potpisano primirje na kojem je okončan rat.

"Oni su otkrili spomen ploču na kojoj su potvrdili vrijednosti njemačko- francuskog pomirenja u funkciji mira i Evrope. Treba podsjetiti da na istom mjestu postoji spomen ploča na kojoj je zapisano da je 11.novembra 1918. tu umro kriminalni ponos njemačke imperije. Takođe, treba kazati, da je na tom mjestu Hitler 22. juna 1940. primorao Francusku na predaju. Ove činjenice rekao bih više od bilo kojih riječi govore o grandioznosti današnjeg događaja u Parizu", smatra predsjednik Crne Gore.

a019

Ističe da je ovo svakako i veliki dan za Crnu Goru.

"Evo nas opet, kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mjestu, ravnopravno među evropskim i svjetskim partnerima u onom gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna, nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i naravno nakon tragične aneksije od strane Srbije zbog koje je kraljevina Crne Gore upravo i ušla u taj rat. Vjerujem da i ove činjenice, bolje od nekih drugih riječi, govore o grandioznom podvigu koji su ostvarile sve generacije Crne Gore u ovih 100 godina, podižući Crnu Goru iz pepela, i obezbjeđujući joj istorijski zasluženo mjesto na evropskoj i svjetskoj pozornici", kazao je Đukanović.

Vjeruje da je današnja Crna Gora čvrsto utemeljena u istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, svjesnija nego bilo kada vrijednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije.

"Upravo je sa tog temelja spremna da pravi sljedeće korake u saradnji unutar regiona, na evropskoj i svjetskoj sceni, a sve u cilju stvaranja dodatnih vrijednosti, za državu i njene građane. Usredsređeni smo prije svega na dalji svestrani razvoj naše zemlje i na unaprijeđenje kvaliteta života svakog našeg građanina i vjerujem da na ovom temelju i sa ovim naučenim lekcijama današanja Crna Gora može u bliskoj budućbosti dosegnuti te vrijednosti", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.