Napredak u implementaciji Istanbulske konvencije, organizovati i savjetovanja za počinioce nasilja
Aleksandar Saša Zeković

Savjet pohvalio Purišića

Napredak u implementaciji Istanbulske konvencije, organizovati i savjetovanja za počinioce nasilja

Ministar rada i socijalnog straranja, Kemal Purišić, uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se u Koordinacioni odbor za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom uključe i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) specijalizovanih za zaštitu od nasilja u porodici.

To je saopštio Savjet za građansku kontrolu policije koji je, sredinom godine, prepoznajući značajno iskustvo Vlade u saradnji sa nevladinom sektorom u kreiranju i primjeni javnih politika, uputio preporuku da se u postojeći Koordinacioni odbor koji prati primjenu Istanbulske konvencije uključe i organizacije civilnog društva. 

"Ministar Purišić se odgovorno odnio prema izdatoj preporuci i uputio je javni poziv NVO sektoru da imenuje dva/dvije člana_ice u ovo važno tijelo. Savjet njegov postupak javno ističe i pohvaljuje. Takođe, Savjet koristi priliku da reafirmiše i svoju drugu, suštinsku važnu, preporuku da se pristupi konkretnijem i fleksibilnijem tumačenju mogućih aktivnosti na koje obavezuje član 16. Istanbulske konvencije", saopšteno je iz Savjeta. 

Ocjenjuju da postojeća rješenja nijesu dovoljna da zaštite žene od svih oblika nasilja i da se spriječi dalje nasilje u porodici niti je dovoljno istaknuta važnost prevencije i obrazovanja učinioca nasilja u pogledu sprječavanja daljeg nasilja i izmjene obrazaca nasilnog ponašanja.

Uglavnom se, naglašavaju, aktuelne aktivnosti svode na provođenje zaštitne mjere psihosocijalnoog tretmana nasilnika. 

"Savjet je, zato, preporučio da se u sklopu implementacije člana 16. uvedu servisi savjetovališta za učinioce nasilja i to kako na obaveznoj tako i na dobrovoljnoj osnovi. Na potrebu uspostavljanja i razvijanja savjetovališta ukazuje policijska i sudska statistika i intenzitet problematike nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kroz uspostavljanje savjetovališta pruža se prilika za razvijanje dodatnog partnerstva između Vlade i civilnog društva. Značajan dio aktivnosti može biti povjeren specijalizovanim NVO, što su i iskustva zemalja sa demokratskom tradicijom", naveli su iz Savjeta.

Povodom ove preporuke iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su im kratko odgovorili “da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se na najbolji način implementirala Istambulska konvencija”.

Savjet za građansku kontrolu rada policije realizuje poseban program “Zaštita od nasilja u porodici” u sklopu kojeg se pojačano prati materija nasilja nad ženama i nasilja u porodici i primjena policijskih ovlašćenja s tim u vezi - zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.