Skratili radno vrijeme da bi zaposleni imali više vremena za porodicu
Ilustracija

Odluka firme iz BiH oduševila region

Skratili radno vrijeme da bi zaposleni imali više vremena za porodicu

Firma iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, radnicama je skratila radno vrijeme za sat kako bi mogle da provode i više vremena sa porodicom.

To je, zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanskog kantona, a možda i cijele Bosne i Hercegovine, piše Capital.

Direktor firme CPU Infotech iz Cazina, Dženan Kapić, ističe kako primanja za njihovih šest radnica ostaju ista, a da je dobit od svega obostrana.

“Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići da urade, a radnice će biti motivisanije, jer će više vremena provoditi sa svojom porodicom. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se da će i drugi poslodavci slijediti ovaj primjer”, kazao je Kapić. 

Radnica Hana Perviz ističe kako su plate u ovoj firmi redovne, dodajući da ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila. “Ovo meni kao ženi i majci mnogo znači. Imam dijete od dvije godine i sada ću više vremena posvetiti porodici”, kaže ona. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istakao da su takvi primeri pravi izuzetak u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine. 

“Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide šta se dešava u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanskog kantona i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati ko da radi. Međutim, njihov odnos prema radnicima se nimalo nije promijenio”, kaže Mahmutović. 

Dodaje da brojni radnici u ovome kantonu rade za plate koje su najniže u Evropi, te da poslodavci na razne načine krše prava iz oblasti radničkog zakonodavstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.